Man kör över medborgarna!

Idag har kommunfullmäktige avgett ett yttrande på en remiss gällande den regionala indelningen med tre nya län. Från Liberalerna yrkade vi att Umeå kommun ska vara emot den regionala indelningen

I dagsläget finns det för många frågetecken kring en storregion och i dagsläget saknas det även en konsekvensanalys. Vad som behövs är resurser, och det trollar man inte fram genom att rita om kartor. För det behövs företag som skapar arbetstillfällen och skatteunderlag. Och varför ska man lägga tid och pengar på nya regioner när krafttag krävs för att skapa jobb, bostäder och en bättre skola

Om det nu skulle bli en storregion i Norrland så skulle den också geografiskt omfatta ungefär halva landet. Om man ser till Västerbotten så har vi också en tydlig regional och kulturell identitet. Jag har även svårt och förstå hur en storregion ska lösa det ekonomiska underskottet som finns i dagsläget.

Som jag nämnde finns det också många frågetecken i dagsläget och det största frågetecknet är att det inte finns en konsekvensanalys. När det gäller alla fyra Norrlandslandsting så har man också ekonomiska underskott och det är ju inte så att man plötsligt får överskott bara för att man lägger ihop dem. Underskottet blir bara större. Det kommer även att bli långa avstånd till makthavarna och av naturliga skäl så har inte Norrland heller en fungerande kollektivtrafik.

Men det värsta av allt är att man kör över alla medborgare. Om man ser till demokratiperspektivet så saknas det en folklig förankring och det här är en så stor fråga, att medborgarna borde få ha sin åsikt.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.