Psykisk ohälsa bland barn och unga måste tas på allvar …

Tyvärr sa majoriteten i Umeå nej till Liberalernas viktiga motion om elevhälsogaranti. Med tanke på att den psykiska ohälsan ökar snabbt så behövs den motverkas och då är en snabb kontakt med elevhälsan en viktig del i det. Därför var den här motionen som var skriven av Anders Norqvist (L) så otroligt viktig att bifalla. För oss liberaler är det också en självklarhet att det ska tillsättas resurser till elevhälsan

Hade motion fått bifall hade det inneburit att Umeå kommun skulle införa en elevhälsogaranti i grundskolan och gymnasiet som garanterar elever en kontakt med elevhälsan inom 24 timmar. Argumenten mot motion var allt från att det var svårigheter att rekrytera personal till att det inte är elevhälsans uppgift. Ett argument var också att politiken inte ska lägga sig i elevhälsans arbete. För mig är det en självklarhet att politiken ska kunna ge signaler och det här är en signal från politiken.

Här kommer motionen som tyvärr inte fick bifall

Garanterad kontakt med elevhälsan inom 24 timmar

En av dagens största ofriheter bland våra ungdomar är den ökande psykiska ohälsan. Det riskerar att sätta upp stora hinder för många barn och ungdomar vilket kan leda till att det stoppar deras tro på framtiden och deras hopp om att få må bra. Får barn och unga inte hjälp i tid är risken stor att den psykiska ohälsan följer med under en lång tid av deras liv. I allra värsta fall leder det till självmord. Tyvärr är psykisk ohälsa fortfarande idag förknippat med känslor av skam, något bör motverkas genom att öka resurserna till yrkesverksamma grupper inom elevhälsan i Umeå kommun.
Ett viktigt inslag i detta är också att det ska finnas möjlighet till att snabbt få prata med någon professionell person som ungdomen kan känna sig trygg med och som snabbt kan bedöma vilken typ av insats som är den mest optimala.

Därför yrkar jag att kommunfullmäktige beslutar: att Umeå kommun inför en elevhälsogaranti i grundskolan och gymnasiet som garanterar elever en kontakt med elevhälsan inom 24 timmar.

Umeå den 17 april 2020
Anders Norqvist (L) För- och grundskolenämnden

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.