Ett tvång som bör avskaffas

Enligt en enkätundersökning i det kommande numret av tidningen Studentliv vill hälften av studenterna lämna sina studentkårer när kårobligatoriet avskaffas. Bara 15 procent är helt säkra på att de vill stanna som medlemmar.

Det visar för det första att kårobligatoriet är en tvångsanslutning som strider mot många studenters egna önskemål. Det visar för det andra att dagens studentkårer inte alltid har verksamheter som är tillräckligt attraktiva för att locka särskilt många till medlemskap och aktivitet på frivillig väg.

Många studenter har trots tvånget att vara med bara vaga föreställningar om vad kårerna gör eller står för. Ändå hanterar kårerna ofta stora summor pengar.

Ett avskaffat kårobligatorium skulle tjäna det dubbla syftet att få bort en osympatisk tvångsanslutning och att stimulera studentkårerna till mer vitala verksamheter med medlemmar som uttryckligen vill vara med.

Kårernas fortlevnad är viktig för att värna studentinflytandet och ett levande studentliv. Men de kan bara fylla den funktionen med trovärdighet om det principiellt förkastliga obligatoriet avskaffas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.