25 frågor att trassla in sig i – förhör varandra i små grupper

Den schweiziske författaren Max Frisch (1911-1991), ofta nämnd som tänkbar nobelpristagare, inledde sin dagbok för åren 1966-1971 med 25 frågor. Det är geniala frågor fulla av svåra etiska fällor, snubbeltrådar och dilemman. Har ni några timmar över kan de ge upphov till heta, givande diskussioner i en närmare krets. Så här lyder de i översättning och, för den som är nyfiken, mina spontana svar.

*****

1. Är du säker på att du är intresserad av människosläktets fortlevnad när du själv och alla dina bekanta är borta?

Svar: Ja, passionerat.

2. Varför? Nyckelord räcker.

Svar: Solidaritet med team människan och den meningsfulla känslan av att ha fått ta emot en stafettpinne, bära den en bit och sen lämna den vidare.

3. Hur många av dina barn kom inte till världen genom din vilja?

Svar: Inget.

4. Vem skulle du helst ha sluppit att få träffa?

Svar: Åtskilliga. Världen lider ingen brist på drygarslen. Nämner inte namn, men få av dem läser detta.

5. Finns det någon person, som inte behöver veta om det, som du har skuldkänslor gentemot, och hatar du mer dig själv eller den personen för det?

Svar: Personer i skolan som blev mobbade och som jag inte gav tillräckligt stöd. Det hatar jag mig själv för.

6. Skulle du vilja ha absolut minne?

Svar: Nej, vilken mardröm!

7. Vad heter den politiker, vilkens död genom sjukdom, trafikolycka o.s.v skulle inge dig hopp? Eller anser du inte att någon går att ersätta?

Svar: Jag tror inte på att önska livet ur folk, då blir det så, som det står i Molnen över Metapontion, att det till slut inte kan finnas några goda segrare. Men när diktatorer dör, välj vem ni vill, väcks alltid ett visst hopp om befrielse för de fångna och plågade.

8. Vem, som är död, skulle du vilja återse?

Svar: Min farfar. Jag skulle vilja ställa honom frågor jag var för omogen och navelskådande för att göra medan han levde.

9. Vem däremot inte?

Svar: Den läskiga, slemmiga husmusen som sprang över min fot i köket hemma på gården när jag var barn och hens släktingar som alltid krafsade i väggen vid min kudde när jag skulle sova.

10. Skulle du hellre tillhöra en annan nation (kultur) och i så fall vilken?

Svar: Nej.

11. Hur gammal önskar du bli?

Svar: (Givet att jag lever i en demokrati.) Så gammal som möjligt så länge jag kan klara att själv uttrycka min fria vilja och värna min integritet mot makthavare, institutioner och tvång. När det inte längre går vill jag inte, för egen del, bli äldre.

12. Om du hade makt att befalla vad du ansåg är rätt, skulle du befalla det även om majoriteten är emot? Ja eller nej.

Svar: Nej.

13. Varför inte, om du anser det rätt?

Svar: Jag vill inte vara del av ett auktoritärt styre, inte mitt eget heller.

14. Hatar du lättare ett kollektiv eller en enskild person, och hatar du hellre ensam eller i ett kollektiv?

Svar: En enskild person och ensam.

15. När slutade du anse att du blir klokare, eller anser du det ännu? Ange ålder.

Svar: Jag tycker att jag fortsatt blir klokare med åren. Eller mindre dum.

16. Övertygar din självkritik dig?

Svar: Nej, jag genomskådar mina retoriska finter direkt.

17. Vad anser du att man retar sig på hos dig och vad retar du dig på hos dig själv, och om det inte är samma sak: för vad ber du om ursäkt?

Svar: Andra retar sig på att jag är en konflikträdd mespropp. Jag själv retar mig på att jag så sällan förverkligar några idéer, utan bara pratar om dem. Och att jag är så folkskygg och kan få ont i magen i dagar efter sociala situationer, att jag ofta flyr kontakter. Jag ber om ursäkt för allt, förbehållslöst.

18. Om du tillfälligt föreställer dig att du inte vore född: oroar dig den tanken?

Svar: Ja. Liv!

19. När du tänker på de som dött: önskar du att de döda ska tala till dig, eller önskar du hellre säga de döda något.

Svar: Att de döda ska tala till mig.
 
20. Älskar du någon?

Svar: Ja.

21: Vad får dig att dra den slutsatsen?

Svar: Blåklockan i bröstet.

22. Om det är så att du aldrig har dödat en annan människa: hur förklarar du att det aldrig har skett?

Svar: Privilegiet att ha fått leva i så trygga miljöer att ett fruktansvärt nödvärn aldrig blivit aktuellt.

23. Vad saknar du för att vara lycklig?

Svar: En värld där inte någon tvingas lida under övergrepp och mobbning. (Andel i travhäst. Tio veckors betald semester i Berlin. Obegränsat med garn i alla färger. Högre rankingpoäng på chess.com. En annan personlighet.)

24. Vad är du tacksam över?

Svar: Hill Street Blues-avsnitt på YouTube. Att mormor lärde mig virka. Att kaffe med choklad inte förbjudits ännu. Höstdagar vid kvarnen i Vindeln. VK:s läsekrets. Stämningen i Örträsk. Nålbindning. Myggnät. Basebollplanen på Nydala. Astmamedicin. Änglar i Amerika. Anna Rydstedts dikter, Kirill Petrenkos leende och Helen Sjöholms röst.

25. Skulle du hellre vara död eller leva en tid till som ett friskt djur? Och vilket?

Svar: Har man sett ”Ingen bor i skogen” vågar man inte önska. Men att vara travhäst hos stall Catarina Norqvist verkar ge en fin tillvaro. Jag skulle inte vara särskilt rentravande, men envis som satan över lång distans. Harpers Hanover till 50 gånger pengarna?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.