Intressant pratminister i Umeå

Regeringen ska inte föra någon särpolitik i integrationsfrågan utan en generell politik, inte en politik för invandrare i utanförskap utan för människor i utanförskap, sa integrationsminister Nyamko Sabuni vid ett tal i Folkets Hus i Umeå i kväll.

Arbetet med att bryta utanförskap avgörs som så mycket annat framför allt på arbetsmarknaden och i klassrummen. Och i ett tydligt försvar av att grundläggande rättigheter ska omfatta alla, med ett avståndstagande från all diskriminering och alla typer av förtryckande hederskulturer.

Det var väl i stort sett även den socialdemokratiska regeringens utgångspunkter under förra mandatperioden.
Den borgerliga regeringen har med sin jobbpolitik och utbildningspolitik bättre chanser att lyckas med det generella anslaget, men det är även för alliansen ett arbete på lång sikt. Och jobben och kampen mot diskriminering på arbetsmarknaden är fortsatt nyckeln.

Nyamko Sabuni var kraftigt ifrågasatt när hon utsågs till statsråd. Även bland liberala opinionsbildare var skepsisen stor efter en rad kontroversiella förslag i boken "Flickorna vi sviker. Om hederskultur i Sverige" som hon gav ut förra året.

Jag var nog inte heller helt övertygad om att hon hamnat på rätt plats, i synnerhet inte när hon själv medgav att hennes portfölj mest talade för att hon skulle bli en prat- och samordningsminister utan egna verktyg och tydliga ansvarsområden.

Men jag tycker att Nyamko Sabuni är en av få nya ministrar som verkligen vuxit med uppgiften och förmått att formulera en stringent och rakryggad linje på sitt fackområde utan att vela eller bli anonym. Det borde väcka respekt även bland tidigare kritiker.

Hennes tydliga principiella sekulära rättighetslinje känns väldigt tilltalande.

Återstår att se om hon kan växa efter sina inledande månader som övertygande pratminister till att bli ett statsråd med konkreta resultat att peka på också.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.