Umeå kan inte leva på gamla meriter

Årsredovisning för 2006 diskuteras i fullmäktige.
I replikskiftena nu uppmärksammas den höga sjukfrånvaron i kommunen (vars genusdimension uppmärksammats av flera talare) och problem i skolan.

Ekonomiskt går det fortsatt relativt bra för Umeå, men när debatten börjar skrapa på ytan dyker problemen på en rad områden snabbt upp och det står klart att de ambitiösa mål som kommunen har för framtiden inte kommer att uppnås automatiskt.

Allt för mycket självberöm från kommunens sida riskerar att leda till passivitet och nöjdhet. Här måste oppositionen ligga på och ifrågasätta det lätt deterministiska synsätt som ibland präglar talet om Umeå som vinnarstad.

De goda tiderna och förutsättningarna kommer inte att bestå för evigt, det gäller att utnyttja dem medan tid är. Inte bara för att rätta till befintliga problem, utan också för att lägga grunden till ett nytt lyft.

Ska kommunen förmå att ta nästa steg i utvecklingen och hinna ifatt sina egna målsättningar och slogans krävs mer än att leva på gamla meriter, hur tillfredställande de än må vara.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.