Kaffe – den radikalaste av alla drycker

Sitter och bläddrar i en mycket fascinerande bok om kaffets historia av Mark Pendergrast: "The History of Coffee and How It Transformed Our World"

Det handlar om kaffets historia ur både ett kulturellt och ett ekonomiskt perspektiv.

Kaffe är ett i hög grad politiskt fenomen. Men konsumtionsledet skiljer sig helt från produktionsledet vad gäller de politiska konsekvenserna av dryckens enorma popularitet i världen.

För konsumenterna innebar kaffet och cafékulturen för några hundra år sedan sedan en viss frigörelse från den passiviserande alkoholen och en tillnyktring som gav tid och kraft över åt kritiskt tänkande och aktiv handling.

Cafékulturen innebar också på många håll en motvikt mot gamla hierarkier genom att främja samtal, diskussioner, skvaller, smidandet av planer och utbyte av nya idéer.

Kaffet har i det avseendet påverkat den demokratiska utvecklingen i framför allt Europa.

Mark Pendergrast citerar bland andra William Ukers bok "All about coffee" från 1935 (i min översättning):

"Var helst den infördes betydde den revolution. Det var den radikalaste drycken i världen, eftersom dess funktion alltid var att få människor att börja tänka. Och när människor började att tänka, så blev de farliga för tyrannerna."

Men för de som slitit på kaffeplantagerna i odlingsländerna har fattigdom och hårda arbetsförhållanden, ofta rent slaveri, förstås varit vardag ända från tidigt i kaffets historia.

Därför känns satsningarna på ekologiskt hållbar odling och rättvisa villkor och ersättningar inom kaffeindustrin, som börjar synas allt mer i butiker, på caféer och i livsmedelsaffärer så viktiga att stödja.

En liten, perfekt espresso på något av Umeås caféer kan alltså återspegla århundraden av radikal, motsägelsefull och intressant politisk utveckling.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.