Förbjud svensk klusterbomb

Att jag inte är något stort fan av moderate försvarsministern Mikael Odenbergs politiska prioriteringar har väl framgått rätt ofta här på bloggen och på ledarsidan.

Förslagen om ökad avlyssning och övervakning genom Försvarets radioanstalt, som Mikael Odenberg drivit, har jag kritiserat löpande sedan de lades fram, och det är glädjande att se att åtminstone tidningarnas ledarsidor och en del tidskrifter fortsätter att hålla debatten om den personliga integriteten levande. I synnerhet som liberalerna i riksdagen – de som borde sagt ett rungande nej på en gång – med få undantag antingen är tysta eller till och med aktivt stödjer förvarsministerns idéer.

Mikael Odenbergs senaste snilleblixt är att försöka undanta den svenska klusterbomben, Bombkapsel 90, från det folkpartiförslag om förbud mot klustervapen som utrikesutskottet i går slöt upp bakom.

Måtte han inte få något gehör för de tankarna i resten av regeringen. För det är ju inte Mikael Odenberg, egentligen, som är problemet.
Han må ju driva frågor utifrån sin övertygelse, det kan man inte ha så många invändningar emot. Problemet är att de som borde tycka annorlunda håller inne med sina uppfattningar eller köpslår med dem.

Och förresten: vad ska Sverige överhuvudtaget med en klusterbomb till?

En kommentar

  1. Erik Löfdahl

    Vad skall vi med klusterbomber till? Frågan är betydligt större än så eftersom klusterbomben utgör endast ETT vapen i vårt totalförsvar. De vapen och utrustning som försvaret skall förfoga över skall vara effektiva samt ändamålsenliga. Vid alla nutida konflikter så utgör just flygvapnet stommen i krigföringen och just flygets beväpning är därför mycket viktig. Jag vill erinra om att jag vid mitt sista repmöte för 10 år sedan var chef för en kulsprutegrupp utrustad med kulsprutor av modell 36 (vattenkylda) d.v.s. en modell som konstruerades före andra världskriget. De länder vi öser bistånd över har mycket bättre beväpning än så men det är ju viktigt att nå 1% målet. Jag kan dock förstå att det är en miljöpartisisk och pacifistisk dröm att ensidigt utrusta Svenska soldater med miljövänliga luftgevär. Flygets bomber skall vara ofarliga knallskott och vi skapar därmed fred på jorden.
    Krig är ett helvete för alla inblandade och jag önskade givetvis att det inte existerade men så är inte verkligheten. Låt därför inte flummare råda över försvarets beväpning för den skall vara bästa möjliga. Klustervapen är ett sådant.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.