Regeringen har ett problem

I dagens huvudledare fortsätter vi diskussionen om alliansens och regeringens problem att uppträdda samordnat och målmedvetet.

Ledaren inleds som nedan, fortsättningen går att läsa här.

’Vad vill regeringen? Frågan börjar bli oroväckande berättigad i oroväckande många frågor.

Statsminister Fredrik Reinfeldts lågmälda framtoning och frånvarande ledarskap skulle inge större förtroende om regeringen i sig gav ett målmedvetet och sammanhängande intryck.

Så är för dagen bara bitvis fallet.

Den pågående Almedalsveckan har avslöjat hur vagt och slappt alliansen tycks ha underhållit sina interna relationer inför ett av årets viktigaste offentliga politiska evenemang.

Det är som om de elektriska ledningarna mellan allianspartiernas olika utgångspunkter, hjärtefrågor, målsättningar och utspel börjat lossna, falla ner och ryckas ut, som i ett slitet, dåligt renoverat hus.

Den som prövar strömbrytaren kan överraskas av gnistor där det inte borde finnas några – eller mörker.

Problemet är inte vad regeringen eller allianspartierna gör i enskildheter, utan den allt mer uppenbara frånvaron av ett samlat grepp, en övergripande så kallade berättelse, en blick lyft över det senaste pressmeddelandet i kommunikationen med väljarna.

När den typen av ledarskap uteblir kan regeringen lätt bli osynlig bakom alla departement, statsråd och partier som skymmer hela projektets motor – allianssamarbetet.

Och då ökar utrymmet för motsättningar och märkligt kortsiktiga gräl av det slag som bensinskatten utlöst i veckan.

Alliansen behöver inte manifesteras offentligt in absurdum, men den måste alltid kunna leva upp till sitt namn när det gäller.’

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.