Umeå behöver mer än gamla kända visor

I dag skriver VK på nyhetsplats om rapporten ’Umeå Index 2007’ från Umeå kommuns näringslivsservice.

När Umeå i en enkätundersökning tidigare i år fick kritik för brister i företagsklimatet gick den första analysen från kommunens näringslivsservice ungefär ut på att det handlade om gnälliga norrländska småföretagare som inte riktigt förstod hur man bör svara i en undersökning och som saknade insikt i hur bra det är att verka i Umeå.

Med ’Umeå Index 2007’ visar kommunens näringslivsservice att den själv åtminstone vet hur man ska presentera ett material för att inte störa hejaramsorna och den goda stämningen.

Man får väl hoppas att den politiska ledningen inte låter sig vaggas till sömns av den gamla kända visan om hur allting går åt rätt håll i Umeå.

Jag menar inte att rapporten har fel, är irrelevant eller formulerar konstigheter. Den bidrar med intressanta fakta och sammanställningar. Men den är ensidig, okritisk och odynamisk i sina slutsatser.

Åtminstone om den ska utgöra en samlad analys av läget i Umeå.

För det vore väl skrutt om inte utvecklingen såg positiv ut i en stad som Umeå mitt under brummande högkonjunktur.

Vill man få en helhetsbild av läget i Umeå måste situationen analyseras också med blicken framåt, utifrån de förutsättningar kommunen har och de mål och visioner som finns för kommunens framtida utveckling.

Då ser det långt ifrån lika positivt ut, som vi varit inne tidigare på många gånger i texter på ledarsidan. Gamla meriter säger inte så mycket om framtiden.

Det går bra för Umeå, självklart, men det är inte tillräckligt för att kommunen ska kunna hävda sig så väl att nästa fas innebär ett stort steg framåt, ett ytterligare lyft, en ny framgångstid.

’Umeå Index 2007’ tar upp några aspekter på hur Umeå mår, men fullständig blir inte bilden förrän rapporten kompletteras av kritisk analys, tydliga målsättningar och en samlat grepp om vad Umeå vill och bör vilja inför framtiden.

Ämnet tål att återkommas till.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.