Kommunismens brott

Man kan onekligen fråga sig om det verkligen ska finnas en myndighet som ägnar sig åt i historieskrivning i opinionsbildande syfte.

Men som Per T Ohlsson påpekar i Sydsvenska Dagbladet – om Forum för levande historia finns som myndighet är det utmärkt och angeläget att den också, efter insatserna för att upplysa om Förintelsen, upplyser om kommunismens förbrytelser.

Okunnigheten om kommunismens brott är skrämmande hög bland svenska skolelever.

En undersökning från Demoskop tidigare i år visade att 90 procent av eleverna inte kände till vad Gulag var för något. Bara en av hundra visste vad som åsyftades med "det stora språnget".

Även de övriga resultaten, som redovisades i bland annat DN, gav onekligen en bild av ett allvarligt misslyckande för skolan:

82 procent trodde inte att Vitryssland är en diktatur.

43 procent trodde, att det totala antalet offer för kommunismen under nittonhundratalet är en miljon eller färre. En femtedel trodde, att det är inga alls eller färre än tio tusen. (Rätt svar: gjorda beräkningar menar att det handlar om omkring 100 miljoner)

22 procent ansåg att kommunismen är ett demokratiskt samhällskick.

Begreppet kollektivisering sågs som positivt och associeras till exempel med ’kollektivtrafik’, ’att göra saker tillsammans’, ’alla får det lika bra’.

Okunnigheten om och ursäkterna av kommunistiskt förtryck och kommunistiska massmord är ett utbrett fenomen i Sverige.
De senaste absurda och paranoida protesterna från en del vänsterhåll mot att Forum för levande historia ska upplysa om kommunismens förbrytelser är talande.

Däremot bör man även i detta läge hålla isär saker från varandra. Per T Ohlsson kommer i sin krönika med en viktig påminnelse:

"Arbetet med att sprida kunskap om kommunismens brott är djupt angeläget, men får aldrig bedrivas på ett sådant sätt att det kan utnyttjas för relativisering av Förintelsen. Denna insikt måste genomsyra alla de aktiviteter som nu dras igång av Forum för levande historia. Det är illa, mycket illa, om 90 procent av Sveriges skolungdomar inte känner till Gulag. Men det är också illa om 5 procent fortfarande inte har kunskap om Förintelsen."

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.