USA:s bästa presidenter – plats 9

Intensiva sökningar efter min ursprungliga ranking av USA:s presidenter har inte lett till några genombrott ännu, även om jag har visst hopp om att den fortfarande ska finnas sparad någonstans.

I väntan på det fortsätter jag med min nya topp tio. På plats nio, och det här kräver en motivering:

John Quincy Adams (1825-1829), flera olika partier

Son till John Adams, förevigad i i filmen Amistad av Anthony Hopkins, framstående utrikesminister två mandatperioder under James Monroe innan han själv blev president, sedan ledamot i representanthuset och engagerad motståndare mot slaveriet.

John Quincy Adams insats som president kvalificerar honom verkligen inte för en sådan hög plats i rankingen. Då skulle exempelvis hans motståndare Andrew Jackson rankas högre.

Men jag räknar med även presidenternas politiska karriärer före och efter själva åren i det högsta ämbetet och ser John Quincy Adams som en av de allra bästa ex-presidenterna i USA:s historia genom sitt hårda motstånd mot slaveriet.

Det i kombination med hans insats som utrikesminister innan presidentåren gör att han hamnar på nionde plats den här gången – som en symbol för att en president både kommer med en förhistoria och, om han (eller hon) överlever, kan bidra med något efter sin avgång.

Bästa ’för-president’ i USA:s historia borde väl för övrigt Ulysses S. Grant vara, men han var av andra skäl inte nära en plats bland de tio första.

9 John Quincy Adams (1825-1829)
10 Bill Clinton (1992-2000)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.