Den större kontexten bakom konflikten i Mellanöstern

Långsamt, parallellt med rapporteringen om de dagliga striderna, har den större politiska kontexten bakom Mellanösternkonfliktens senaste eländigheter börjat analyserats allt mer ingående.
Den större kontexten är uppenbar även bakom det förslag till vapenvila som Egypten lagt fram. Gång på gång återkommer analyserna till Irans roll.
En av förklaringarna, exempelvis, till att stora delar av den övriga arabvärlden varit så skeptiskt inställd till Hamas även under den senaste veckan har som många påpekat med rädslan för Irans inflytande i regionen att göra, väl analyserat av Anna Dahlberg här, och kommenterat av exempelvis UNT:s ledarsida här, och med konflikten mellan moderata och extremistiska krafter inom den islamska världen.

Temat återkommer gång på även i kommentarerna i de tidningar och tidskrifter jag brukar citera här på bloggen när det handlar om utrikespolitik. Här bara ett snabbt svep från några av dem för den som vill få några lästips på intressanta, och långt ifrån samstämda, artiklar, som tillsammans ger en bra bild av konfliktens många olika aspekter:

Lång artikel i Newsweek om fredens förutsättningar: A Plan of Attack For Peace
Thomas L Friedman i New York Times: The Mideast’s Ground Zero
Ledare i The Economist: Gaza: the rights and wrongs
Ledare i The Observer: Israel must withdraw from Gaza
Analys i Süddeutsche Zeitung av Tomas Avenarius: Ägyptens Ängste, Schwierige Suche nach Lösungen (på tyska)
Timtohy Garton Ash i The Guardian: Europe is failing two life and death tests. We must act together, now
Intervjuv i Die Zeit med Mellanösternexperten Martin Beck om konflikten: Es gibt ein gemeinsames Interesse, Hamas einzudämmen (på tyska)
En genomgång av konfliktens huvudaktören i Die Zeit: Die Köpfe der Nahost-Krise (på tyska)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.