Grönt språkrör ändrar uppfattning om EU

Maria Wetterstrands besked om sin nya hållning till EU är ämnet för en signerad text av mig på dagens ledarsida:

’Grönt språkrör ändrar uppfattning om EU

Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand meddelade igår att hon ändrat uppfattning om EU. Efter att ha vägt argumenten för och emot kan hon, sent omsider, inte längre försvara partiets gamla krav på utträde ur unionen. Hon anger EU:s klimatarbete och historiska utvidgning som huvudskäl för sin omsvängning.

Det är talande att hennes nya hållning, som hon själv säger, vuxit fram under en sex månaders vistelse i Finland. Gröna partier i Europa är för det mesta, och till skillnad från de svenska miljöpartisterna, starkt positiva till EU-samarbetet.

Det är logiskt. Miljöfrågor är ofta globala och kräver internationella uppgörelser. Klimatfrågan har visat hur effektivt ett fungerande europeiskt samarbete kan vara när det gäller att åstadkomma konkreta resultat.
EU:s utvidgning till 27 medlemsländer har också åter lyft fram samarbetets betydelse som unikt fredsprojekt i Europas historia.

Miljöpartiets krav på svenskt utträde har undergrävt dess trovärdighet på en rad politiska områden.
För partiets ledande företrädare har det säkert känts jobbigt varje gång i debatten när det blivit uppenbart hur det dogmatiska EU-motståndet varit svårt att förena med andra mål, inom exempelvis freds- och miljöarbetet.

Det finns mycket att kritisera i EU, men är man emot samarbetet överhuvudtaget blir man inte särskilt trovärdig i kritiken av enskildheter. Att miljöpartiets ledning länge velat bli fri från utträdeskravet är väl känt. Möjligen kan Wetterstrands besked tolkas som att opinionen i partiet börjat svänga i mer EU-konstruktiv riktning. Det vore på tiden.’

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.