Några ord om veckan som gick med…Miriam Nordfors

Den här veckan är det åter Miriam Nordfors – liberal frilansskribent, har en Bachelor of Arts i internationell politik från University of Warwick och till hösten kommer att läsa vid Collège d Europe i Brugge – som kommenterar några av veckans händelser i vår sommarserie.
Det handlar bland annat om den inledda Almedalsveckan och JAS-projektet.

Almedalsveckan på Gotland har inletts. Där minglas det mellan makthavare, lobbyister och journalister så att det står härliga till. Är det ett modernt eller förlegat arrangemang?

Det ser ut som om Almedalsveckan ligger i farozonen för att bli förlegad.
Nördarnas version på Hultsfredsfestivalen verkar lida av precis samma problem som den riktiga Hultsfredsfestivalen: brist på riktigt bra artister och bra publik.
Anledningen kan vara att Almedalsveckan har expanderat så till den milda grad att det mest verkar ha blivit ett gigantiskt mingeljippo där fina snittar och gratis mingelvin står högre i kurs än politik.

Ryska badorten Sotji vid Svarta havet får arrangera vinter-OS 2014. Kommer det att bli samma debatt om idrott och politik den här gången som när Kina tilldelades sommar-OS 2008?

Ja, det kommer det absolut att bli. Frågan är bara om debatten kommer att bli lika stor som när Kina tilldelades OS. Många frågetecken kring det framtida läget i Ryssland kvarstår fortfarande.
För det första: ingen vet i dag vem som kommer att vara president under både OS och förberedelserna inför tävlingarna. Till detta kommer dessutom orosmoln som utvecklingen av konflikten i Tjetjenien och bristen på demokratiska fri- och rättigheter. Debattens natur kommer förmodligen också påverkas av hur lyckat OS i Kina blir. Går det bra kommer det vara till Rysslands fördel. Ett nederlag späder på kritiken mot att ge OS till odemokratiska länder och tvingar ryssarna att prestera extra bra.

Är det dags att lägga ned JAS-projektet för gott?

Tiden då Sverige behövde ett självständigt och starkt försvar har sedan länge passerat. Av 200 plan har bara 28 sålts.
Det verkar onekligen som att efterfrågan på marknaden är alltför liten, och få åtgärder har genom JAS:s problemkantade historia har fått det att ändras. För det här försvarskalaset har vi skattebetalare fått betala notan. Det är dags för Sveriges regering att inse att JAS-plan är lika ute som Dr Alban. Lägg ner!

Veckans nu är det dags?

SF:s sommarbioutbud visar med nästan överdriven tydlighet att konkurrens behövs för bättre kvalitet. Triangelfilm – kom tillbaka! Jag kan tänka mig att investera ett par tusingar.

Veckans lägg ner?

Svensk asylpolitik som möjliggör utvisning av irakiska flyktingar.

Veckans humortopp?

Att Leif Pagrotsky vill att Göran Persson blir chef för IMF.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.