Angelägen granskning i Sveriges television

Uppdrag gransknings tv-reportage i går kväll om de nya ungdomssajterna – bland annat Apberget för vilken koncernen Västerbottens-Kuriren AB, inte att förväxla med tidningarna VK och VF, är ny majoritetsägare – var angeläget på flera plan.

Först och främst givetvis som granskning av hur den nya tekniken kan leda helt snett om det inte finns bättre kontrollstationer och spärrar inbyggda i systemen än att barn i rask takt kan dra på sig jätteskulder.

Den tekniska snabbheten, och den abstrakta känsla av att det inte är på riktigt som internet kan inge, har gjort missbruk till en sekundsak och ökat risken för att barn ska dras in i en konsumtionshets.

Sajternas ansvariga måste – uppmärksammade på hur illa det kan gå – med vägledning av grundläggande etik utveckla den teknik eller de regelsystem som krävs för att inte barn ska kunna utnyttjas eller förledas.

Finns viljan går det givetvis att lösa.

Därför får man, när det gäller exempelvis Apberget, förutsätta att åtgärder vidtas av de nya ägarna i enlighet med de besked som lämnades i programmet.

Att en koncern som Västerbottens-Kuriren AB gått in som majoritetsägare höjer med automatik kraven på etisk medvetenhet i verksamheten. Så ska det vara.

Det är helt berättigat att Uppdrag granskning ställer frågor också utifrån det perspektivet.

2 kommentarer

  1. Less

    Problemet är att journalister ofta inte är tillräckligt pålästa och förstår tekniken, därför kan man enkelt skylla på det nya mediet.

    Logisk fråga, hur har dom beställt varor för 8000 från apberget? Jo via telefon, varför höjs det inga röster om att man måste ha målsmans påskrift för att ringa i telefon????

    Och varför lämnas föräldrarna helt?? Dom har väl det största ansvaret!

  2. Jon-Erik Egerszegi

    Först och främst. Det är inte den nya tekniken eller Internet som är problemet. Problemet är vidare än att det enbart gäller ungdomssajterna.

    Det är klart att de som ligger bakom Apberget vet att de har användare som åldersmässigt ligger mellan 12 och 24 och borde inse att majoriteten inte är myndiga. Det gör att de visst har ett ansvar för hur de säljer sina produkter och att de försöker säkerställa att de minderåriga verkligen har målsmans tillstånd.

    Men…

    Ett annat problem är givetvis att föräldrars och vuxna i allmänhet är okunniga om affärerna som pågår. Dessutom borde skolan kanske ta upp de frågor som kommer när tekniken nu gör det möjligt att låna, betala och beställa via sina mobiltelefoner. Krediter har aldrig varit så tillgängliga för unga människor som nu. Dessutom är det en fullständigt abstrakt hantering. Den sker utan diskussion och prövning.

    Det är alltså inte knutet till Internet utan det omdöme de unga har och vilken koll deras föräldrar har.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.