EU-valsdebatt hos PREI

I går kväll fick jag förmånen att leda en debatt inför Europaparlamentsvalet arrangerad av integrationsprojektet PREI i Umeå i samband med deras trevliga öppna hus. Med hela sju partier representerade i panelen (socialdemokraterna, moderaterna, centerpartiet, folkpartiet, vänsterpartiet, arbetarinitiativet och junilistan) under en timmes debatt blev det som ofta lite svårt att hinna med fler än de inledande frågorna.

Debatten snuddade vid de vanligaste frågorna som om Sverige ska vara med i EU eller inte, vad EU kan göra för att möta exempelvis den ekonomiska krisen och klimathotet och om Sverige borde inför euron eller inte. Frågorna från publiken sedan fördjupade diskussionen och handlade bland annat om EU:s asyl- och flyktingpolitik, studentutbyte över gränserna och EU:s jordbrukspolitik.

Som avslutning bad jag debattörerna gissa hur högt valdeltagande blir på söndag och den samlade åsikten var att det åtminstone blir högre än i förra Europaparlamentsvalet. Det slog mig efteråt att jag själv aldrig sade vad jag trodde. Så min gissning, kanske i optimistiskaste laget, kommer här istället, grundad på reaktioner till tidningen, uppslutningen på olika debatter och torgmöten, tryck på insändar- och debattsidor och ’snack på stan’: 48,7 procent.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.