Stötande språkförslag

Ibland undrar man hur resonemangen bakom slutna dörrar går. Kände den här folkpartistiska arbetsgruppen att den liberala skolpolitik som förs på regeringsnivå hade vunnit för bred uppslutning och allmän acceptans på sistone, förlorade man nerverna inför så mycket medhåll, blev behovet att hitta på nått riktigt dumt för starkt?

Det är ett ogenomtänkt förslag i många avseenden och ett direkt stötande förslag i ett par allvarliga avseenden. Som skolpolitik vore det flummigt och ovetenskapligt och som integrationspolitik vore det, snällt uttryckt, populistiskt.

Karin Rebas skriver träffsäkert om det på dagens ledarsida och sammanfattar de viktigaste invändningarna.

Eskilstuna-Kuriren skriver om hur ett rationellt, pluralistiskt, liberalt förhållningssätt till frågan borde se ut.

Att folkpartiledaren Jan Björklund snabbt tagit avstånd från förslaget är glädjande. Stödet från övriga alliansen var också obefintligt.

Det är svårt att komma ifrån känslan att utspelet som det var utformat fiskade i andra vatten än de liberala. Det verkade åtminstone inte ha något emot att uppfattas på det sättet. Vissa uttalanden under gårdagen snarare bekräftade det intrycket. Nu, efter Björklunds reaktion, lär förslaget vara utan utsikter att vinna någon uppslutning inom folkpartiet. Gott så, men att det överlevde så länge som det gjorde och faktiskt lades fram innan någon sa stopp var illa nog.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.