Jag förstår inte varför det ska vara någon skillnad?

Lyssnade på radio Västerbotten idag och där diskuterades det om att domare som dömer en fotbollsmatch för ett pojklag, får nästan 100 kronor mer, än för att döma en flicklagsmatch. Från domarhåll försvarade man sig med att det är svårare att döma pojklag än flicklag. Ett argument som nämndes var att killar är mer hormonstinna. Med det argumentet så skulle lärare kunna kräva mera betalt, om man hade mera pojkar i klassrummet.

Jag har själv dömt både pojklagsmatcher och flicklagsmatcher och jag tyckte det var lika jobbigt. För mig är det obegripligt att det ska vara olika betalt och hur ska vi kunna någonsin få jämställdhet inom idrotten, om gamla mönster lever kvar.

Är det någon som borde ta ett ansvar så är det förbunden inom idrotterna, men ser man till fotbollsförbundets ekonomiska fördelning mellan herrar och damer, så är det en oerhört stor skillnad. Även Svenska spel satsar oerhört mycket mera på herridrotten.

Här kommer länken till P4 Västerbotten

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=109&artikel=6245293

En kommentar

  1. Lennart Forsberg

    Alla människor – inte bara fotbollsdomare – ska naturligtvis behandlas lika. Men tyvärr finns det massor av orättvisor kvar i vårt fina svenska samhälle. Orättvisor som vi alla – men framför allt ni politiker – har att ta tag i. Ta pensionärsbeskattningen som exempel, säger pensionären i mig 🙂

    Om vi håller oss till idrotten finns det ju mycket mer än domararvodena som är ojämlikt. De flesta som jobbar inom idrottsrörelsen gör det helt ideellt, utan tanke på att få en enda krona i ersättning. Och tur är väl det – om varenda idrottsledartimme i landet skulle avlönas som ett domararvode, skulle säkert idrottsrörelsen braka samman totalt!?

    Man kan ju även ägna en och annan tanke åt hur synen på jämlikhet skiftar inom idrotter och mellan idrotter. Jag tror faktiskt att fotbollen sköter sitt jämlikhetsarbete bättre än de flesta andra idrotter. Och jag tror mig veta att tjejfotbollen (om man får säga så) är den tjejidrott som får allra mest uppmärksamhet i media – men det är förstås en helt annan historia…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.