Budget med ansvar!

Idag har vi i Liberalerna presenterat vår budget och den baseras på ekonomiskt ansvarstagande för Umeå kommun. I vår budget prioriterar vi för- och grundskolan, äldreomsorgen, föreningslivet och kulturen genom att tillskjuta extra pengar till dessa områden. Vi Liberaler tror på människans egen förmåga, vi tror att människor kan fatta egna beslut, ta ansvar för sina beslut och sitt handlande. Det ska också synas i Umeå! Umeå är en välkomnande stad

Valfrihet är oerhört viktigt för oss och vi i Liberalerna tror på människans egen förmåga. Människor kan fatta egna beslut och förväntas också ta ansvar för sina beslut och sitt handlande. Att kunna välja hemtjänstutförare eller vårdcentral, förskola eller skola, är självklart för oss liberaler.

Samtidigt ställer vi krav på samhället, kommunen eller landstinget, att noggrant göra kvalitetsuppföljningar. Bristande kvalitet är oacceptabelt – det gäller oavsett om verksamheten drivs i offentlig eller annan regi. Samtidigt som den enskilda individen har ett ansvar, har samhället ett ansvar att stödja och hjälpa den som av någon anledning behöver det stödet, det kan till exempel på grund av sjukdom, funktionsnedsättning eller arbetslöshet, tillfälligt eller varaktigt

Vi tror också på människans egen förmåga att fatta egna beslut och ta ansvar för sina beslut. Det ska synas i Umeå. Därför vill bland annat stärka upp Umeås föreningsliv, där våra invånare kan engagera och organisera sig under fria former.

Att Umeå är Norrlands huvudstad och tillväxtmotor är ingen nyhet. Men vi står inför stora utmaningar i framtiden. När det gäller Umeå som kommun, så får vi också ut mindre av våra verksamheter, än jämförbara kommuner. Genom att ta ut två kronor mer i skatt än jämförbara kommuner, så har det satsats ca 460 miljoner kr mer varje år i kommunens verksamhet utöver de extra intäkter vi får från vattenkraften. Det har inte heller gett resultat av bättre kvalité och det är ett stort bekymmer.

Umeå kommuns låneskuld är också mycket oroande. År 2009 hade vi ingen skuld och i dagsläget är den uppe i hela 1,8 miljarder kronor. När Umeå växer krävs det också investeringar. Samtidigt har låneskulden vuxit kraftigt, vilket innebär att det inte finns några medel till investeringar. Därför måste kommunen börja göra ett överskott för att betala av på lånen och möjliggöra nya investeringar. Vårt budgetförslag för 2017 innehåller därför ett beräknat överskott på 60,2 miljoner, alltså en procent av omslutningen.

När det gäller den beslutade investeringsplanen för åren 2016-2019 ska den fortsatt och gälla. Men vi vill justera planen med följande:

Att innan investeringar i Renmarkstorget och Vasagatan ska underlag och kalkyler presenteras och godkännas av kommunstyrelsens arbetsutskott.

Nämnderna har också fått sina behov tillgodosedda, men man får inte full kompensation för den indexuppräkning som krävs för ökade löner och andra kostnader. Nämnderna måste därför prioritera inom sina befintliga ramar..

Några av våra satsningar på nämnderna

För- o grundskolenämnden +1 miljon till att inrätta kvällsöppna och helgöppna förskolor i stadsdelarna.

Äldrenämnden +0,5 miljoner för satsning på hemlagad mat.

Fritidsnämnden +2,2 miljoner till föreningslivet och investeringar som exempelvis

Gymnastikens hus och gästhamn i centrum.

Kulturnämnden +1,0 miljon med fokus på föreningslivets kulturinsatser.

Tekniska nämnden +2,5 miljoner med fokus på eftersatt underhåll.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.