Kyrkovalet

Det man kan konstatera är att partipolitiken segrade i kyrkovalet. Det var också glädjande att valdeltagandet ökade.  

Trots att Sverigedemokraterna gick framåt i kyrkovalet, så var det ändå ett stort bakslag för partiet. Jimmie Åkesson sa också före valet att de skulle ”ta över” Nu kommer man inte få något stort inflytande och det måste ses som ett misslyckande.

 

 

En kommentar

  1. Lars Flemström

    Tyvärr är det så att mitt parti, Socialdemokraterna, både legitimerar och finansierar SD som kyrkopolitiskt parti. Nu säger S att partistödet från Sv. kyrkan är nödvändigt för demokratin, och på kyrkokansliet i Uppsala ”tror” man inte att partistödet går direkt in i riksdagspartiernas partikassor. Nej, det gör det sannolikt inte för de nomineringsgrupper, som är avknoppningar från riksdagspartierna men numera fristående från dessa. SD torde från enbart riksnivån få tillbaka i partistöd frän kyrkan vad man lagt ut i sin mycket påkostade valrörelser, vartill kommer partistödet från stift och församlingar.

    Partiet har alltså utan att bidra med en enda krona från partikassan använt kyrkovalet som en megafon och förpostfäktning inför de politiska valen nästa år. SD hade hoppats på en fördubbling jämfört med förra kyrkovalet, och det har man sannolikt uppnått, räknat i antal röster på partiet. Men räknat i procent blev det en ökning på 50 % p.g.a. det ökade valdeltagandet. Samma fenomen, att SD fördubblar antalet röster i absoluta till, men bara ökar 50 % i procent, kommer inte att upprepas i de allmänna valen, eftersom valdeltagandet i de valen länge är så högt att det inte kan öka mer än marginellt.

    Det är inget tvivel om att SD:s påkostade kyrkovalskampanj har haft en mobiliserande effekt på andra partiers medlemmar, vilket snarare har ökat det partipolitiska inslaget. Vilken politik kommer då SD att driva i kyrkan. Den, som man faktiskt har gått till val på i årets kyrkoval (att låtsas vara det ”opolitiska alternativet” som slår vakt om den kristna tron) eller det mer hederliga beskedet i förra kyrkovalet, då man tillstod att man ville använda Sv. kyrkan som ett verktyg för den nationalistiska propagandan?

    Nationalism behöver i sig inte vara av ondo, eftersom det finns en god och en ond nationalism – och nationen är grunden för rösträtten och demokratin. Men en annan sorts nationalism är grunden för diktatur och förtryck av nationella minoriteter inom samma nationalstat. Men kan man då använda den kristna kyrkan som verktyg för nationalistiska syften? Nej, för som det heter: Staten är nationell och kyrkan är universell. Även om kyrkan är organiserad som en nationalkyrka, så är den (eller i vart fall: bör vara) en del av den världsvida kristna kyrkan.

    Genom sitt prat om att Sv. kyrkan ska ”gå före” och inte vara som andra kyrkor, legitimerar S även SD:s nationalistiska agenda. Som kristen socialdemokrat kräver jag att mitt parti, nu följer exemplet från andra partier och tillåter bildandet av en fristående organisation för socialdemokrater, som är medlemmar i Sv. kyrkan. Det är på tiden att vi kristna socialdemokrater myndigförklaras och får bestämma över vår egen tro i Sv. kyrkan.

    Detta motsätter sig emellertid den icke-kristna organisationen ”Socialdemokrater för tro och solidritrt”, som är en liten vänsterextremistisk sekt, som trots sin litenhet är representerad i partistyrelsen, men i själva verket fronderar mot partilinjen i stora och viktiga frågor, som hur terrorismen ska bekämpas. Man använder Sv. kyrkan som en plattform för sin egen vänsterextrema agenda, genom att låtsas att densamma skulle vara något slags kristen etik. Nämnda organisation utgör 2,3 % av partimedlemmarna.

    Jag är helt säker på att andelen socialdemokrater i Sv. kyrkans beslutande organ hade varit ännu större än idag utan partival. Kristendomen är betydligt äldre än både socialism, liberalism och konservatism. Jesus sade ”Mitt rike är icke av denna världen”, och så bör det vara. I kyrkan ska vi förenas i tron över partigränserna. De partipolitiska striderna ska lämnas utanför.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.