Svenska mästaren på one-liners i Umeå

Socialminister Göran Hägglund, på besök i Umeå i dag, är svensk mästare på politiska one-liners.

Vid en presskonferens på Universitetssjukhuset nyss bjöd han på några nya smakprov, och en gammal söndertuggad:

"Det värsta som finns är politiker som svarar på frågor ingen ställt." (Varpå han inledde presskonferensen med ett mindre anförande.)

"En olycka kommer sällan ensam". (Kommentar till att Mona Sahlin besökte Umeå i förra veckan och han nu.)

"Barn går inte i repris." (Om föräldrars önskan om att få spendera mer tid med sina barn.)

Och så den vi redan har hört till leda:

"Vi måste flytta besluten från politikernas skrivbord till föräldrarnas köksbord". (Till försvar för vårdnadsbidraget.)

Göran Hägglund sade kloka saker om sjukvårdspolitiken – högre statsbidrag, behovet av att göra vårdyrkena mer attraktiva i tid innan de stora pensionsavgångarna, löfte om att arbeta för fler läkarutbildningsplatser och nödvändigheten av att kombinera ett ökat antal läkare med bättre och effektivare organisation av de många som trots allt redan finns.

Han talade även väl om vad som behöver göras för att garantera en värdig äldreomsorg för alla, med tydliga rättigheter, oavsett var man bor i landet.

Svårare har han det med vårdnadsbidraget, som på en redan i dag ojämställd arbetsmarknad där kvinnorna tar ut långt större del av föräldraförsäkringen än männen riskerar att bli en svår kvinnofälla.
Ännu värre blir det förstås om vårdnadsbidraget införs tidigare än den likaledes i alliansens valmanifest utlovade jämställdhetsbonusen.

Göran Hägglund har debatterat vårdnadsbidraget så ofta att han kan få det att låta som en progressiv reform för valfrihet. Det gäller för de övriga allianspartierna, framför allt folkpartiet, att syna den bluffen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>