Generation praktikant

Lotten Lindström skriver i sin blogg under rubriken "Generation överbliven":

"Akademiker, födda på sjuttiotalet verkar dömda att leva på smulor från de tillsvidareanställdas bord och att ständigt få tryckt i ansiktet att det beror på att vi inte är flexibla och fantasifulla nog. Generationen som blev över? Är det så illa att vi är generationen som inte behövdes?"

Som akademiker född i mitten på sjuttiotalet känner jag igen frågeställningarna från otaliga grubblande inre monolger och samtal med bekanta i samma situation, även om jag sedan i somras är lyckligt lottad och lättad över att ha fått min första tillsvidareanställning.

Det är inte bara i Sverige som "vår" generation undrar om den fötts vid fel tidpunkt eller om det handlar om mer bestående förändringar som gör att vikarierandet övergår från att vara en inkörsport till arbetsmarknaden till att istället bli något av ett permanent tillstånd.

Rubriken "Generation överbliven" får mig att minnas att tyska tidskriften Die Zeit häromåret gjorde ett väldigt intressant nummer om samma ämne och döpte det till "Generation Praktikant" (texterna är bara på tyska dock).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.