Obama, Berlin och rockkonserten

Barack Obamas Berlinbesök liknas vid en rockkonsert av flera kommentatorer, uppmärksamheten och upphetsningen skulle inte kunna vara större om det hade handlat om ett riktigt presidentbesök.

Jag gillar Berlin, Obama, eggande retorik och politikens teatrala dimensioner, så gissa om jag gärna återkommer till ämnet. Jag noterar bland annat nöjt att han valde att citera Berlins legendariske, men tyvärr lite bortglömde, borgmästare (1948-1953) Ernst Reuter.

Det finns en stolt tradition av amerikanska presidenttal i Berlin, med Kennedy och Reagan som de två mest berömda. Obama är inte president, men skulle han vinna höstens val lär talet i går i Berlin placeras in i den traditionen.

Men framför allt: lite dolda bakom uppståndelsen kring Obamas popularitet i Europa – den uppenbara längtan efter ett nytt amerikanskt ledarskap – finns en del politiska realiteter både när det gäller förhållandet mellan USA och EU och när det gäller vilken betydelse Obamas utlandsturné har för valkampanjen i USA och för ett eventuellt framtida presidentskap, som förtjänar mer uppmärksamhet.

Gregor Peter Schmitz är inne på flera av dem i den här kommentaren för Der Spiegel International.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>