Offentliga Upphandlingar

Umeå kommun gör upphandlingar inom varor, tjänster och entreprenader för ca 1,4 miljarder kronor varje år och i hela Sverige omfattar den offentliga upphandlingen mellan 450-535 miljarder kronor per år.

Det är viktigt att man följer upp upphandlingar med tanke av att tre av fyra offentliga upphandlingskontrakt inte följs upp och att de som följs upp visar stora brister enligt upphandlingsutredningen.
 
Det ställs hårda krav vid offentliga upphandlingar i Sverige angående bland annat pris, kvalitet och miljö, men det följs inte upp i 75% av de offentliga upphandlingar.
 
En annan stor brist vid upphandlingar är att det är bara 12 % procent av småföretag med 0-49 anställda som deltagit i en offentlig upphandling senaste 12 månaderna enligt tillväxtverket.
 
Jag tror att för att de mindre företagen skulle få en chans att vara med i offentliga upphandlingar, är att man i planeringsfasen och vid utformningen av ett förfrågningsunderlag tar hänsyn till de mindre företagen

En kommentar

  1. Johan olson

    Helt sant i många stycken. Men det finns fler fel i de offentliga upphandlingarna som t.ex att man blandar produkter i samma upphandling. Man ställer orimliga krav på omsättning, vinst mm. Många småföretag tar inte ut större vinster för att kunna behålla så mycket som möjligt i verksamheten.

    Kraven på förenkling stryps dessutom av detaljstyrningen från EU i frågan. Men som FP politiker anser du väl likt partiet att en överstatlig kontroll i form av förenta staterna europa med en genensam valuta löser även detta problem.

    Själv menar jag att mindre och mer lokala upphandlingar skulle gynna alla! Men jag är ju heller inte Folkpartist utan Junilistan anhängare, företagare och MBA.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.