Sabuni

 

Idag har Nyamko Sabuni valt att lämna regeringen och det var ingen överraskning för mig. Tyvärr gick hon ut för en tid sen och sa att hon inte skulle ställa upp i nästa val. För mig var hon en politiker som vågade säga vad hon tyckte och gjorde en stor insats politiskt inom integration och jämställdhet.
Jag kommer aldrig glömma första gången när jag träffade henne på Folkpartiets 100 års jubileum år 2002. Då fick hon som relativt ny frågan, vad är din målsättning inom Folkpartiet. Ett snabbt svar kom, jag vill bli partiledare i Folkpartiet. Hon blev aldrig partiledare men hon blev minister i den Svenska Regeringen.
Jag känner mig inte orolig att vi ska fylla tomrummet efter Nyamko, för att det finns så många duktiga politiker inom Folkpartiet som knackar på dörren.
 
(Maria Arnholm blir ny jämställdhets- och biträdande utbildningsminister i Sveriges regering och efterträder Nyamko Sabuni. Maria kommer från näringslivet där hon varit verksam i 18 år, senast i sex år som VD för ett konsultföretag.)
 
Varför Folkpartist?
 
Jag har fått flera frågor på slutet om mitt politiska ställningstagande. Varför är du Folkpartist du verkar ju vara ganska vettig?
 
Varför jag blev Folkpartist är för att liberalismen tycker att människor ska ha frihet att växa själv och att respekten för den enskilda är liberalismens utgångspunkt.
 
I grunden är jag socialliberal som är en åsiktsriktning inom liberalismen som starkare betonar det allmännas ansvar för de svagaste och sämst ställda. I svensk politik åberopas de socialliberala idéerna främst av Folkpartiet liberalerna.
 
Jag tycker att en av de viktigaste ideologerna inom modern socialliberalism är John Rawls och hans syn på principer för ett socialliberalt samhälle. Det Rawls gör är att han utgår från begrep­pen fri­het och rätt­visa men beto­nar i mot­sats till soci­a­lis­terna att fri­he­ten all­tid kom­mer först.
 
  • Varje människa har rätt till den största uppsättning grundläggande friheter som är förenlig med att alla har samma friheter.(yttrandefrihet, föreningsfrihet och yrkesfrihet)
  • Sociala och ekonomiska ojämlikheter ska vara anordnade så att de gynnar de människor som har det sämst ställt.
  • Alla yrken och ställningar skall vara öppna för alla människor att söka och diskriminering är ej tillåtet
Vill du läsa mer om liberalism, här har du en länk till Folkpartiet!
http://www.folkpartiet.se/var-politik/liberalism/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.