Rivningen av Rosa Huset har startat

Efter 10 års strider om Rosa Huset så började tyvärr den sista akten i onsdags. Rivningen för Rosa huset startade och om 2-3 veckor är den fullbordad.

Som jag har nämnt i min blogg tidigare om Rosa hus ville byggnadsnämnden i Umeå rädda huset och att det istället skulle renoveras för att det hade ett byggnadshistoriskt värde
Som jag har skrivit tidigare blir ett hus i dåligt skick om man inte underhåller det och till slut måste rivas. Om nuvarande eller de förra ägarna hade skött underhållet hade rivningen aldrig skett.
Jag har tyvärr inte hittat all historik om Rosa Huset, men hittade lite fakta bland annat från föreningen Byggnadskultur i Umeå. Rosa Huset eller Wernstedtska Gården som byggnaden tidigare, kallades efter byggherren Gustaf Lago Wernstedt. Han var en officer vi Norrlands dragonregemente som valde att bygga ett hus för sin familj.
 
Huset uppfördes1904 efter ritningar signerade av den erkände arkitekten Ragnar Östberg, men som i vissa delar omarbetades av byggherren och Umeåbyggmästaren Carl Sandström.
 
Kända byggnadsverk som Ragnar Östberg har ritat kan nämnas Scharinska villan Umeå, Aschanska villan Umeå, Stockholms stadshus, Sjöhistoriska museet Stockholm och Zornmuseet i Mora. Listan kan göras ännu längre
 
.
 
I framtiden måste vi från politiken bli bättre att följa upp lagstiftningen och det som det står i den. (Byggnaders yttre skall hållas i vårdat skick. Underhållet skall anpassas till byggnadens värde från historisk, kulturhistorisk, miljömässig och konstnärlig synpunkt samt till omgivningens karaktär.
I framtiden vill jag inte ha fler ”rosa hus” och jag vill att gamla Umeå-hus som går att bevara, ska bevaras, förutsatt att de inte hindrar annan viktig byggnation

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.