RUT viktigt för jämställdheten!

Var i söndags och lyssnade på en debatt om jämställdhetspolitik. Debattörer var Liberala Ungdomsförbundets Förbundsordförande Linda Nordlund och en ung trevlig Vänsterpartist vid namn Arijan Kan

 

 

Det var en bra debatt med två unga engagerade och duktiga politiker. Det som slog mig i debatten är Vänsterpartiets syn på RUT avdrag.
(RUT är en förkortning av Rengöring, Underhåll och Tvätt. Begreppet rut-avdrag används för att beskriva möjligheten till skatteavdrag för husarbete. Exempel på tjänster är städning, barnpassning och trädgårdsarbete. Avdrag ges enbart för arbetskostnad)
Är det något parti som borde stå upp för RUT avdrag så borde det vara vänstern. RUT är inte som Vänstern framställer det en bartender på lördagskväll eller rengöring av poolen. Flyttstädning och fönsterputsning är det som domineras av när det gäller RUT avdrag enligt statistiken.  Att Vänstern vill motarbeta och stoppa en växande kvinnodominerad bransch där de flesta är kvinnor, är för mig svårt att förstå.
Jämställdhet gällande löner är en viktig annan viktig fråga och där har vi politiker mycket att göra. Jag tycker att det är skrämmande, att i dagens Sverige tjänar en kvinna i genomsnitt 3,6 miljoner kronor mindre än en man under sin livstid.
En annan viktig fråga som kom upp i debatten var mäns våld mot kvinnor och det är ett omfattande samhällsproblem, det berör både kvinnor och män och är den mest akuta jämställdhetsfrågan. Det är även en fråga om grundläggande mänskliga rättigheter och demokrati
Förutom att öka skyddet och bistå de som utsätts måste man även skärpa straffen för grov kvinnofridskränkning. Man får inte heller glömma de barn som blir vittnen till detta våld att de också ska betraktas som brottsoffer. Ett ökat stöd till kvinnojourerna är också viktigt
Varje år dör i genomsnitt 17 kvinnor efter våld av någon de har eller har haft relation till. Varje år flyr 300 kvinnor och 1000 barn till kvinnojourernas beskydd. Vi får aldrig acceptera att kvinnors liv begränsas av män som förföljer, hotar och misshandlar.
(På bilden förutom jag LUFs Förbundsordförande Linda Nordlund och Moderator Mats Olofsson)
 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.