Enighet om friskolorna

Det är glädjande att sex partier äntligen har kommit överens om de framtida villkoren för friskolor. I dag presenterades en överenskommelse mellan S, M, FP, MP, KD och C. Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna valde att stå utanför överenskommelsen. Överenskommelsen innebär bland annat, att möjligheterna att tjäna stora pengar på skolverksamhet ska ha begränsats och att det inte blir ett kommunalt veto över friskoleetableringarna.

Det blir även inget vinstförbud, men det blir även skärpta krav i form av en bättre granskning av friskolors ägare. Skolinspektionen ska även få bättre verktyg vid tillsynen, dels i form av bättre möjligheter till sanktioner. Ökade krav på samråd mellan kommunen och friskolorna för att förbättra samarbetet är en annan viktig del i överenskommelsen.
Att vänstern skulle stå utanför överenskommelsen var inte överraskande, men att Socialdemokraterna vek sig i frågan om ett kommunalt veto för nyetableringar var överraskande. På S-kongressens tidigare i år beslutade man nämligen om ett kommunalt veto för nyetableringar av friskolor. Jag måste erkänna att det var starkt gjort av Socialdemokraterna att vika sig i den frågan.
Ett framtida samarbete mellan Vänstern och Socialdemokraterna börjar se omöjligt ut både på riksnivå och i kommunen. Det kommer sannolikt innebära, att Vänstern inte har några partier att samarbeta med i framtiden.

2 kommentarer

 1. Åsiktsmaskinen

  Bra jobbat.

  Vi ser fler och fler tecken på att FP börjar röra sig i riktning mot S. Det är bra.
  Nu ska vi bara vänta på att S tar något litet kliv mot FP så vågar vi till och med hoppas på en S+MP+FP regering efter nästa val.

  Det hade varit mycket glädjande!

 2. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

  Att S går emot beslut som fattats på den egna kongressen bevisar än en gång hur långt ifrån sina väljare S egentligen står!
  S ledningen går mycket väl ihop med de borgerliga, frågan är bara hur länge S väljarna ska stå fast vid sitt parti, som svikit dem för länge sedan?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.