Ett hot mot Umeås tillväxt

Det är tråkigt att Umeå har blivit känt för att vara den staden där allt byggande överklagas. Listan kan göras lång på alla överklagningar som har gjorts sista tiden. Självklart ska man ha rätt att överklaga, men det känns som om att överklagningsinstrumentet missbrukas i Umeå.

Uman Hotell där detaljplaneprocessen inleddes 2007 och där kommunfullmäktige antog den nya detaljplanen i november 2011 är ett exempel på hur det kan gå med alla dessa överklagningar.  Se artikelen i VK http://www.vk.se/883624/uman-overklagas-igen?mobil.

Överklaganden av bygglov och detaljplaner är ett stort hinder till att det inte byggs mer i Sverige. Nu har man skärpt kraven i den nya plan och bygglagen, för vem som har rätt att överklaga, men trots det är det fortfarande alldeles för lätt för att överklaga. Nu är det bara hoppas att lagstiftningen blir hårdare när det gäller rätten att överklaga och planerna på att införa en administrativ avgift i samband med överklagning av bygglov, är ett steg i rätt riktning.

7 kommentarer

  1. LennART Frostesjö

    Detta är ej ett hot mot Umeås framtid, detta är att slå vakt om de demokratiska processerna. Inslaget på P1 Morgon idag var ju ganska galet och ensidigt. /LennART

  2. Göran Öberg

    Jag tycker att du framför rätt märkliga åsikter i detta blogginlägg. Du vill tydligen inskränka medborgarnas lagstadgade rättigheter att överklaga betungande myndighetsbeslut genom att införa avgifter vid överklagande till domstol; möjligheten att få till stånd en rättslig prövning skall m a o vara avhängigt av den klagandes plånbok. Är ett sådant system värdigt en modern rättsstat?

  3. Peder Westerberg (inläggsförfattare)

    Självklart är det ett hot mot Umeås tillväxt om investerare vänder sig till andra städer på grund av att det tar så lång tid att få bygga något.

  4. Peder Westerberg (inläggsförfattare)

    Jag står fortfarande kvar med min åsikt att överklagningsinstrumentet missbrukas i Umeå och jag ser inte problemet med att ta ut en avgift för att överklaga. Det kostar alldeles för mycket pengar för kommunen med alla överklagningsprocesser.

    • ola Kjellberg

      Detta är ganska allvarliga inskräkningar i demokratin, särskilt skrämmande att det kommer från folkpartiet liberalerna. Att dessutom låta folks plånbok bestämma om man har råd överklaga eller inte inskränker den demokratiska processen ytterligare. Tyvärr kan vi se alltför mycket av hur makt flyttas från folket till politikerna som säger sig vara folkvalda fast det egentligen driver sina egna intressen. Särskilt folkpartiet liberalerna arbetar idag intensivt att öka klyftorna i samhället i allt från friskolor (Lyssna på vetandets värld-Sveriges extrema skolpolitik oroar forskare) till avskaffandet av värnskatt och Carl B Hamiltons debattart i DN om att klyftorna inte har ökat och nu även överklagan i byggprocesser. Det är den dolda agendan folkpartiet, tyvärr, driver idag. Folkpartiet var en gång i tiden ett fint parti med införande av rösträtt och demokrati, nu avskaffar man densamma med en hastighet som kan liknas vid Usain Bolts senaste 100-meters lopp. Särskilt löjeväckande var det när partiet röstade för försämringarna i sjukersättningen, det i ett parti som officiellt säger sig värna sjuka och utsatta människor och grupper. Sjuka och arbetslösa ska ha det sämre och eliten bättre. Rösta på folkpartiet om du tillhör den rikaste eliten, rösta bort folkpartiet liberalerna om du inte gör det!

  5. Fredrik EJ folkvald

    Nu är det bara hoppas att lagstiftningen blir hårdare när det gäller rätten att överklaga och planerna på att införa en administrativ avgift i samband med överklagning av bygglov, är ett steg i rätt riktning.

    Att det är pengar det kostar som du skriver och det är orskaen till att införa avfgift är ju inte ditt mål som du svarar ett inlägg,,målet är ju att det är för lätt som du utrrycker dig från början, frågan är vad du menar,,men att inskränka rättigheten att överklaga kommer samtliga åtminstone väldigt många tycka vara oförsvarligt förutom möjligtvis den som vill bygga eller de politiker som har mål(intressen) med byggandet…..

    ambivalent?

  6. Fredrik ej Folkvald

    Kostar kanske mer att bygga om saker stup i kvarten i Umeå…

    Vasaplan……hur många gånger är den ombyggd sedan 80-talet……(15!??)….men den fick ju pris till slut…och Umeå kom med på kartan…Grattis..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.