Vart tog pengarna vägen?

I dagens VK kam man läsa att Umeå kommun inte ger skolan de statsbidrag som skickats ut till kommunerna för att bland annat stärka undervisningen i mattematik, en återkommande nonchalans från den styrande majoriteten i kommunen. Man kan även läsa i VK om ett samverkansmöte med fackliga organisationer som inträffade den 21 augusti i år gav ledningen för Umeås skolor information om att statsbidragen för den utökade matematikundervisningen inte kommer att nå lågstadieskolorna den här hösten. Skolorna har, enligt informationen vid detta möte, fått i uppdrag att lösa finansieringen på annat sätt.

På kommunfullmäktige den 17 juni ställde Folkpartiets Ulrica Westerlund frågan till Lennart Holmlund om vart pengarna som staten utbetalat i början av 2011 tagit vägen. Summan 11, 2 miljoner var en kompensation för tidigare indraget statsbidrag i samband med gymnasiereformens införande, då kostnaderna på kort sikt inte minskade. Lennart Holmlund var mycket tydlig i sitt svar, pengarna kommer inte tillbaka till gymnasieskolan och kommunen kan själv bestämma vart pengarna behövs bäst. Ulrica Westerlund som själv är ledamot i Gymnasieskolan har vid många tillfällen beskrivet de hårda och icke nådiga ord som vissa ledamöter från den styrande majoriteten fäller över regeringen och bristen på statsbidrag. För oss i Folkpartiet är det inte trovärdigt att först protestera högljutt när pengar dras in men sen inte bry sig när kompensationen kommer. För oss är det självklart att statsbidrag kopplat till skolan och ska gå till skolan. Folkpartiet vill att Umeå verkligen ska vara en kommun som på allvar prioriterar ungas utbildning.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.