Som Svensk skäms jag över de senaste avslöjanden

Jag blir fortfarande överraskad över alla fördomar som finns. I veckan har vi fått veta att polisen i Skåne har ett register som omfattas av ca 4 000 svenska romer inklusive barn i tvåårsåldern. Att sen höra hur polisen försvarar sig i tv-programmet Debatt, gör det ännu mer skrämmande. Man säger att det är underrättelsearbete och att det är en analysfil och inte ett register Att man kallar det analysfil gör det inte bättre, det är bara att konstatera att år 2013 har polisen register som baseras på etnisk grund.

Sen kommer nästa avslöjande att Stockholms stad har haft en zigenarinventering och ett register där man skrev om hygien och intelligens. Som Svensk skäms jag över de senaste avslöjanden och hoppas verkligen att det inte kommer några fler.

2 kommentarer

 1. Christian

  Som svensk skäms jag över ALLA proffstyckare som uttalar sig utan att vara helt insatta i ämnet. Jag föreslår att man läser http://www.internetsweden.se/registret-over-romer-sverige-20-dagar-senare-extended-version

  Jag försvarar inte att man KAN ha gjort fel hos Skånepolisen men att så direkt SKRIKA UT att svensk polis registrerat romer för att de är just romer tyder på sällan skådad okunskap. Att tro att svensk polis skapar ett register i syfte att registrera folk p.g.a. etnicitet tror jag ingen riktigt tror på om man tänker efter ordentligt.

  Självklart ska polisen vara självkritisk och kan ha gjort fel som registrerat barn osv i för stor skala men i grunden är det en FULLT LAGLIGT analysfil som kartlägger brottsaktiva personer som i detta fallet var romer och var släkt med andra romer.

  Dessa analysfiler finns i mängder och används i syfte att lösa och förebygga brott. Helt i linje med statens (svenska folket) uppdrag till svenska polisen.

  Tyvärr är källkritiken på väg att totalt försvinna ur vårt samhälle och mest skrämmande är att chefer och ansvariga politiker litar blint på vad som står i media (som gärna överdriver för att sälja lösnummer) utan att ta reda på fakta. Innan man kritiserar sina anställda bör man ta reda på fakta och som högsta chef och ansvarig politiker (läs B. Svensson och B. Ask) bör man ha större förtroende för sina underlydande och utgå från att de gjort rätt tills motsatsen bevisats. Har någon sedan bevisligen gjort fel ska man självklart fördöma det men att utan att ha all fakta i hand fördöma sina anställda och lita mer på medias drev än polisens kompetens är skrämmande.

 2. Peder Westerberg (inläggsförfattare)

  Jag håller inte med dig Christian och det jag igår såg på TV stärkte heller inte din bild.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.