Man glömde bara en sak

Det märks att valet närmar sig med på alla utspel från de politiska partierna och skolan är ett område som alla verkar vilja profilera sig i. Jag tycker att det är bra att skolan kommer i fokus i den kommande valrörelsen. Socialdemokraternas senast utspel om en skolsatsning på 2 miljarder i sin skuggbudget låter bra, men man har glömt en sak och det är lärarkrisen. Det borde vara ganska logiskt att det först finns tillräckligt med lågstadielärare, om man vill minska barngrupperna i skolan

En annan sak som man har glömt är att det har varit sjunkande resultat i skolan över 20 år. Det som hände för 20 år sedan var att Socialdemokraterna genomförde kommunaliseringen av skolan, trots stort motstånd av lärarkåren. Folkpartiet, tillsammans med bland annat Lärarnas riksförbund tycker att kommunerna inte klarat av att upprätthålla kvaliteten i skolan och att ansvaret för skolan bör återföras till staten.

Jag tror att det är dags att staten tar över ansvaret för skolan för att få en likvärdig skola i landet. Många kommuner gör idag ett bra jobb med skolan, men på många håll fungerar det inte alls. Många lärare och rektorer har även olika förutsättningar, beroende på vilken kommun man tillhör.

Att skolan står inför stora utmaningar tror jag alla är överens om och att förstatliga skolan skulle verkligen vara ett steg i rätt riktning

En kommentar

  1. Kjell Nilsson

    Är det pengar skolan saknar? Knappast, eftersom Sverige globalt ligger på topp sju på satsade resurser. Däremot är du inne på helt rätt väg. Skolan måste förstatligas. Kunskap är idag ett av de viktigaste globala konkurrensmedlen. Då ska vi inte ha 299 kommunala huvudmän för skolan.

    Pengar ska i första hand gå till lärarlöner generellt. Det saknar betydelse om vi tillsätter förstelärare och utbildar fler specialpedagoger/speciallärare, när vi idag, och ännu mer katasrofalt i framtiden, saknar matte/no lärare. Likaså är situationen inom språkämnena. De stora problemen inom skolan ligger i framtiden.

    LäxRUT är bullshit jämfört med duktiga och behöriga lärare i skolan. Där har vi den kritiska punkten, dvs bristen på lärare i flera ämnen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.