Kalle Anka budget

I sin skuggbudget hävdar Sverigedemokraterna att Sverige inte har behov av invandring fram till 2025 och att det går att spara 118,2 miljarder genom att kraftigt minska asyl- och anhöriginvandringen till Sverige under de närmsta fyra åren. För mig ser det ut som en Kalle Anka budget och man ser bara kostnaderna och glömmer bort att invandring behövs för vår tillväxt.

SD:s budgetförslag får även kritik från Stefan Fölster, nationalekonom och chef för Reforminstitutet, för att vara kortsiktigt. Han hävdar också att om vi stoppar vi invandringen skulle vi kanske kunna spara kortsiktigt, men att vi förlorar långsiktigt och att även vissa företag skulle behöva flytta utomlands för att de inte kan tillgodose sitt arbetskraftsbehov.

Jag tror att Stefan Fölster har helt rätt och som jag har skrivit i min blogg tidigare så är Sverigedemokraternas största mål att stoppa invandringen och därför överdriver de integrationens misslyckande för att SD:s största fiende är en lyckad integration

Det som behövs är en nyanserad debatt om integrationen, som både framhäver fördelar och problem. Vi får inte glömma att när grupper från olika kulturer, värderingar, utbildningsgrader och sociala förhållanden börjar leva ihop uppstår fantastiska möjligheter men också värderingsstrider och missförstånd. Det är inget konstigt.

13 kommentarer

  1. Stefan S

    En stor del av invandringen kommer från Somalia och Afghanistan, där majoriteten är analfabeter. Hur kan du påstå att vi ekonomiskt tjänar på att ha öppna gränser mot dessa länder, som inget annat västland i hela världen? OK Syrien mfl länder som har en skola, där kan man diskutera nivåer osv, men vi Somalia och Afghanistan? Det kostar miljarder. Solidaritet osv kan vi diskutera, men det är ett annat ämne. Hur många kvinnor från Somalia tex har ett ej bidragsfinansierat heltidsarbete? 5%? Det finns inga ekonomiska argument som håller.

  2. Peder Westerberg (inläggsförfattare)

    Om man ser till forskningen och ledande ekonomer som tex Stefan Fölster, nationalekonom och chef för Reforminstitutet,, så behövs invandringen. Tyvärr baseras många saker som gäller invandringen på fördomar.

    • Stefan

      Du svarar inte på mina frågor. Vi måste kunna segmentera invandringen. Tex som Kanada och ha kunskapstester – dvs ha öppna gränser men ta in dom bästa. Givetvis är invandringen positiv om den göra rätt, men det är en jäkla skillnad på en utbildad 25-årig norrman och en 50-årig analfabet från en fjärran kultur. Behövs mer intelligens och faktabaserat kring detta och mindre känslor. Observera att jag nu pratar strikt ekonomiskt.

  3. Åke

    Invandring kan hjälpa tillväxt, massinvandring skapar segretioner och rasism.
    Sverigedemokraterna är tyvärr ett exempel på det, hur kan dom annars blivit så stora?
    Hoppas på en bättre invandringspolitik så vi slipper läsa om det åtminstone varannan dag, det ska inte behövas. Just därför fungerar inte invandringspolitiken som vi har just nu
    //Är inte rasist och röstar inte heller på Sverigedemokraterna

  4. Peder Westerberg (inläggsförfattare)

    Jag vet inte vart du får din fakta ifrån Stefan, men jag anser att många åsikter om invandringen baseras på fördomar.

  5. Peder Westerberg (inläggsförfattare)

    Som jag skriver i min blogg behövs det en nyanserad debatt om integrationen, som både framhäver fördelar och problem. Men precis som jag svarade Stefan så baseras många åsikter om invandringen på fördomar och Sverigedemokraterna utnyttjar det

  6. Mr Cool

    F.n. så har vi 377200 som är arbetslösa i Sverige och förra året beviljades 111.000 uppehållstillstånd och enligt öppna källor så tar det 7-9 år innan de kan försörja sig själva (bara för detta 1 miljon som skall leva på bidrag). Jag begriper att högutbildade kan utgöra ett tillskott men nu förefaller det mest vara lågutbildade med stora krav på utbildning och sjukvård som väller in. Våra skolresultat sjunker och kostnader för välfärd stiger i höjden och inte ens skattehöjningar av stora mått kan råda bot på en för oss alla sjunkande välfärd eftersom pengarna helt enkelt inte räcker till. Detta ackompanjerat till att biståndet ständigt skall nå nya höjder. Romerna som funnits i Sverige i över 500 år har 80% arbetslöshet så där ser du svårigheter med integration. Och nu påstår du att vi behöver alla dessa för att klara vår välfärd????? Om vi avstår från onödig invandring så kan vi fondera de pengar som då sparas så den dag vi behöver arbetskraft så kan vi betala bra och attrahera välutbildad arbetskraft från hela världen. Men ni politiker vill hela tiden leka Flotta Viktor och ge bort det samhälle som byggts upp i generationer till de som inte bidragit med en krona. Bengt Westerberg (folkpartist) sa på sin tid ”det får inte finnas något tak för invandringen” men det verkar inte finnas något tak för kostnaderna heller.
    Avslutningsvis en fråga till dig…..vad kostar invandringen?

    • Peder Westerberg (inläggsförfattare)

      Som jag svarat tidigare, så säger ledande forskare och ekonomer något annat än vad du skriver. Sverigedemokraterna baserar sin politik på fördomar och jag baserar min på fakta!

      • Mr Cool

        Du säger att din uppfattning baseras på fakta när du menar att invandring på lång sikt är en god affär. Hur kan du veta det? Sen svarade du inte på min fråga vad invandringen kostar för att du helt enkelt inte vet det. Men du är beredd att fatta politiska beslut på fakta som inte är kända.

        • Peder Westerberg (inläggsförfattare)

          Jag litar på forskning och ledande ekonomer! Fördomar har jag aldrig trott på!

          • Mr Cool

            Avslutningsvis…..ledande forskare såväl som ledande ekonomer har vitt skilda uppfattningar om invandringens kostnader såväl som förträfflighet och liknande scenario återfinns runt det s.k. klimathotet. Vad man väljer att tro på beror på vilka FÖRDOMAR man har. M.a.o. så grundar sig ditt ställningstagande på fördomar och inte på fakta. Den största fördomen är att man själv inte har några.

  7. Storskruven

    Kanske du i stället borde se över nuvarande Joakim von Anka ekonomin där det verkar finnas obegränsat med pengar bara det finns minsta koppling till invandringen. INGEN vågar ifrågasätta pengaregnet för att undslippa rasiststämpeln. Fundera över hur lika en storvinst på Lotto det är att som nästan pensionär kasta sig över rikets gränser och lyfta s.k. garantipension.

    • Peder Westerberg (inläggsförfattare)

      Om du har läst min blogg ordentligt så är jag inte främmande att ta debatten. Många går in i SD:s fälla och tror på deras fakta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.