Jag ser med stor oro

Jag ser med en stor oro på den vikande befolkningsutvecklingen i många kommuner i länet Idag finns 290 kommuner och i det första halvåret 2013 enligt Statistiska centralbyrån, (SCB) minskade folkmängden i 81 av dem jämfört med årsskiftet. Enligt Dagens Samhälle är framtiden dyster för 19 kommuner och invånarantalet har minskat fort. Om man ser till några av länets kommuner, har de senaste 20 åren Vindelns invånarantal minskat med 19 % och Storuman har minskat med 22 % .

Många av de små kommunerna i länet står inför stora utmaningar och den ekonomiska situationen är inte bra på många håll. Befolkningen minskar och man får en allt äldre befolkning i många kommuner. Det kommer även att bli svårt att rekrytera arbetskraft, med de kompetenser man behöver.

Tidigare i min blogg har jag skrivit om Gruvnäringens betydels för Västerbotten och det är även en av Sveriges viktigaste basindustrier och har blivit en stark exportframgång. Sveriges gruvnäring har stor betydelse för mineralförsörjningen i Europa och LKAB står idag för mer än 90 % av Europas järnmalmsproduktion.

Ska inlandet i Västerbotten överleva måste nya jobb skapas och då är gruvnäringen oerhört viktig och den skapar även en framtidstro och lokal tillväxt

 

2 kommentarer

  1. Marianne R Johansson

    Gruvnäringen är en kortsiktig lösning, och alla som såg uppdrag granskning om just gruvnäringen här i norr, måste ställa sig frågan ,är det värt det? Förstör vi mer än vad vi räddar med att öppna gruvor överallt? Vi måste vara kritiska! Själv anser jag att man i Sverige under flera år, både med socialdemokratiska och borgerliga regeringar, bedrivit en utsugnings politik på norra Sverige, som tvingat folk att flytta! Jag anser att om man verkligen vill att hela Sverige ska leva, ja, då får man faktiskt börja visa det också i sina politiska beslut!
    Och ska vi ha gruvor här, så ska vi också tjäna på dom! Vi ska inte bara stå kvar med skiten efteråt, och en ännu större utflyttning!

  2. Peder Westerberg (inläggsförfattare)

    Om inlandet ska överleva behövs jobb och klarar gruvnäringen alla miljökrav så ser jag inga problem. Sen tycker jag att gruvbolagen borde sätta av en del i vinst i en miljöfond

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.