Tillbaka till skolbänken!

Idag kommer jag att tillbringa en heldag i sjöfruskolan och ta del av en lärares vardag. Det var många år sedan jag tillbringade en dag i skolan och det ska bli spännande att få uppleva det igen. Att läraren är den avgörande faktorn för resultaten i skolan är ingen nyhet och vi måste ge dem möjligheter att utvecklas i sitt arbete.

För Folkpartiet börjar klassresan i klassrummen. Men för att detta ska bli mer än tomma ord krävs att samhället prioriterar det som är skolans viktigaste resurs – lärarna.

Dagens situation för lärarna visar tyvärr tydligt att vi inte gjort vår läxa. 4 av 10 lärare funderar idag på att lämna yrket och få studenter säger sig vilja bli lärare. Den enskilt viktigaste orsaken är den låga lönen. Läraryrket har blivit ett yrke med låg status och låg lön.

Folkpartiet har under flera år pekat på bristerna i svensk skola som skapat dagens situation och under vår ledning har därför en rad initiativ tagits för att stärka läraryrkets status. För att lyckas krävs det att de får bättre betalt.

En väg för att höja yrkets status är de karriärtjänster som med statligt stöd införs under hösten. I Umeå kommun kommer till exempel hela 49 lärare att kunna ta ett steg vidare i sina karriärer, med löneökningar på minst 5 000 kronor i månaden.

Jag tror även att det är viktigt att vi från kommunens sida satsar långsiktigt på fortbildning och kompetensutveckling för lärare. Vi får inte heller glömma att all skolpersonal har betydelse för eleverna och att det även där behövs en satsning. En satsning på tex elevhälsopersonal skulle även vara viktigt för att stärka skolan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.