Bristen på bostäder är ett hot mot Umeås tillväxt

Idag kommer civil- och bostadsminister Stefan Attefall till Umeå och jag ska göra han sällskap under hela dagen. Vi kommer att besöka bland annat Umeå universitet där temat på mötet är hållbart samhällsbyggande och sen blir det en rundvandring på Ålidhem. Senare på eftermiddagen ska vi från Umeå Kommun berätta om den växande staden Umeå.

Bristen på bostäder i Umeå är det största hotet mot Umeås tillväxt och den sanna Verkligheten är att Umeå inte når upp till sina mål varken för bostadsbyggandet eller för befolkningsökningen. Om vi ska förbli Norrlands huvudstad och få en befolkningstillväxt behövs fler hyresrätter och då måste nyproduktionen av hyresrätter öka. Det går inte bara att låta den privata marknaden ta hela ansvaret.

Vissa partier i fullmäktige anser att det är Regeringens fel att det inte byggs bostäder i Umeå. Det går inte bara att gnälla på Regeringen, att det byggs för lite utan kommunen måste även ta sitt ansvar

Varför det byggs för få hyresrätter är inte bra och det känns inte heller bra när Bostaden, i VK kritiserar den kommunala byråkratin för de långa handläggningstiderna. Man hävdar även att det skulle kunna byggas betydligt mer i kommunen om processtiderna var kortare.

Sveriges byggindustrier kritiserar också kommunen och hävdar att man måste ta sitt ansvar för att inte hindra utvecklingen i Umeå. Från studentorganisationer ute i landet höjs även ett varnande finger för att bristen på boende kan minska ungas vilja och möjlighet att studera vid universitet i tillväxtregioner

Jag tror inte bara att det beror på kommunen att det byggs för lite bostäder i Umeå. Lagkrav på buller stoppar även bostadsbyggandet och två stora byggprojekt i Umeå på kvarteren Focken och Mården, har kört fast under det senaste året på grund av detta. Bankerna är heller inte lika välvilliga att bevilja krediter till byggprojekt och kravet på 15 % i kontantinsats vid bostadsköp stoppar även utvecklingen.

Överklaganden av bygglov och detaljplaner är också ett stort hinder till att det inte byggs mer i Umeå. Nu har man skärpt kraven i den nya plan och bygglagen, för vem som har rätt att överklaga, men trots det är det fortfarande alldeles för lätt för att överklaga. Nu är det bara hoppas att lagstiftningen blir hårdare när det gäller rätten att överklaga och planerna på att införa en administrativ avgift i samband med överklagning av bygglov, är ett steg i rätt riktning.

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.