Dags för ett köpcentrum för den tunga trafiken!

Det är glädjande att det nya genomfartsförbudet för tung trafik i centrala Umeå har gett bra effekt och att minskning är totalt hela 18 % Nu tror jag inte att detta förbud är hela lösningen på luftproblemen i centrala Umeå, men det är en viktig del av att förbättra luftkvaliten i centrum. Det som verkligen skulle behövas i närheten av Umeå är ett köpcentrum för den tunga trafiken.

Jag har tidigare lämnat in en motion om en rastplats/truckstopp för lastbilar, men den fick tyvärr inget gehör i kommunfullmäktige (förutom av Arbetarpartiet). Grundtanken i min motion var att transportnäringen har en viktig betydelse för vår stad och ska bemötas väl när man kommer till Umeå. En annan tanke med min motion, var att man inte ska leda i den tunga trafiken i bostadsområden för att man ska kunna äta eller tanka och att den även skulle ligga i anslutning till en större väg.

Ett bra exempel på en lyckad truckstop är den i Örebro, där har man gjort en ordentlig satsning på att stärka sin profil som logistikcentrum. Man har byggt ett truckstop som är ett köpcentrum för lastbilar,bussar och chaufförer med all typ av service från bilbärgning och reparationer till boende och mat. I närheten finns även Scanias verkstad och däckservice för lastbilar och bussar. Det finns även tankar på att det ska bli lastbilslackering och en besiktningsanläggning för lastbilar i området kring anläggningen.

Att knyta ihop den tunga trafiken till ett gemensamt område som Örebro gjort skulle stärka Umeå som ett logistikcentrum och det skulle även bidra till att förbättra luftkvaliten.

 

 

 

En kommentar

  1. Urban Bengtson

    Och att avbryta Nannabadbygget och bygga bostäder där, det förhindrar fler bilar och bussar in till stan, för parkering, vändande pga fullt och alla skjutsandebilar. Samt att se tlll att bad/simning får ett läge i idrottscentrum i Umeå, t ex Nolia, eller bäst med tanke på synergieffekter, vid IKSU:s simhall. Köpcentrum och sportgallerior, de bygger på samma principer, och även lastbilsdito,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.