Vänstern ett hot mot Umeås tillväxt!

Att tillgången till bostäder är viktigt för Umeås tillväxt och AB Bostaden är den i särklass viktigaste aktören på bostadsmarknaden i Umeå. Om vi ska förbli Norrlands huvudstad behövs mera hyresrätter och då måste Bostaden öka nyproduktionen av hyresrätter

I fredags kunde man läsa i en insändare i Folkbladet att Vänstern inte vill sälja ut delar av Bostaden och samtidigt visar man sitt förakt mot privat ägande. Vänsterpartiet har heller ingen lösning på hur man ska lösa problemet med tillgången till bostäder i Umeå. Det går inte bara att låta den privata marknaden ta hela ansvaret, utan kommunen måste även ta sitt ansvar

Idag har vi från Alliansen en replik i dagens Folkblad, på Vänsterns insändare

Vill Vänsterpartiet chockhöja hyrorna i Umeå?

De senaste åren har Umeå hämmats av en för låg nivå på bostadsbyggandet. Det kommunala bostadsbolaget AB Bostaden överväger avyttring av delar av fastighetsbeståndet som ett alternativ för att kunna bygga mer hyresrätter i Umeå. Det vore mycket välkommet, men gillas inte av Vänsterpartiet. I en insändare skriver två företrädare i VK (1/2) om detta och angriper Alliansen.

Tyvärr talar inte (V) klarspråk. De säger nej till avyttring, och förordar istället ”smartare alternativ” för att klara av dels ökad nyproduktion, dels underhåll av nuvarande bestånd.

Men vad är då Vänsterpartiets ”smartare alternativ”? Det ger de aldrig svar på – varken i fullmäktigedebatterna eller i deras insändare. Vi förstår varför de tiger. De har nämligen två huvudsakliga alternativ: antingen måste de chockhöja hyrorna för alla de boende i AB Bostadens bestånd, eller så måste de öka upplåningen. Så vad väljer V istället för avyttring? Dags att tala klarspråk! Vill ni chockhöja hyrorna för de boende? Vänstern avslöjar samtidigt i insändaren sin företagarfientliga hållning. Det finns inget som tyder på att de privata fastighetsägarna skulle omvandla hyresrätterna till bostadsrätter i Umeå. Något sådant tryck finns inte. De antyder också, utan exempel, att de privata ägarna till hyresfastigheter drar ned på underhållet. Hela insändaren andas ett förakt för privata aktörer, som vi starkt tar avstånd ifrån.

Det måste byggas fler bostäder i Umeå. Alliansen är beredd att låta AB Bostaden få en tongivande roll, tillsammans med de privata aktörerna, för vi gemensamt ska kunna åtgärda bostadsbristen. Vänsterpartiet sitter däremot med armarna i kors och säger tillsammans med socialdemokraterna nej, nej, nej. Det är ingen konstruktiv hållning och skadar Umeås tillväxt.

Anders Ågren, kommunalråd (M)

Peder Westerberg, gruppledare (FP)

Mattias Larsson, gruppledare (C)

Veronica Kerr, gruppledare (KD)

 

En kommentar

  1. Berit

    försäljning av offentlig ägd egendom brukar ju reas ut av er på högerkanten. Om det finns köpare till Bostadens fastigheter (och då till marknadsvärdespriser) kan man ju fråga varför dessa presumtiva köpare inte bygger själv? Vad är skillnaden mellan att Bostaden säljer ut äldre bestånd och bygger nytt av de intäkter som de får in än att köparna bygger själva?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.