Dags att staten tar över ansvaret för skolan!

Det är dags att staten tar över ansvaret för skolan för att skapa en skola som är lika bra i hela landet. Med staten som arbetsgivare kan lärarna få bättre villkor och högre löner.

Förslaget att förstatliga skolan stöds nu av en stor majoritet av väljarna samt har ett brett stöd bland många lärare, fackförbund och forskare.

Många kommuner gör idag ett bra jobb med skolan, men på många håll fungerar det inte alls. Många lärare och rektorer har även olika förutsättningar, beroende på vilken kommun man tillhör

Kommunaliseringen av skolan har debatterats intensivt sedan den genomfördes för över 20 år sedan och nu ska en utredning redogöra för exakt vilka effekter kommunaliseringen har haft. Regeringen har därför gett Leif Lewin professor i statskunskap uppdraget att utreda kommunaliseringens effekter för skolan, utredningen kommer också att analysera om det finns andra orsaker till den svenska skolans problem. Nu på måndag kommer utredningen att vara klar och det kommer att bli oerhört intressant att se vad den har kommit fram till

(Kommunaliseringen av skolan genomfördes 1991 efter att socialdemokraterna fått stöd från Vänsterpartiet. I 2010 års valmanifest presenterade Folkpartiet ett förslag om att åter förstatliga skola och det är jag mycket glad över.)

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.