Dyrt för näringslivet

Det är ganska logiskt att ju fler som jobbar gör att ekonomin växer och det blir mer pengar till välfärden. Det är även viktigt att det ska löna sig att arbeta.

När det gäller att skapa åtgärder mot arbetslösheten i Sverige, så är det viktigt att vi har ett bra företagsklimat i Sverige. Det ska vara enkelt att starta nya företag och det är även viktigt att det måste kunna löna sig att driva företag och ta risker.

Stefan Löfven Socialdemokraternas partiledare har ambitiösa mål när det gäller arbetslösheten och att Sverige på drygt fem år ska nå EU:s lägsta arbetslöshet genom aktiv näringspolitik.

Jag har svårt att tro att man löser det genom att höja skatterna för landets företagare och då tänker jag främst på höjning av restaurangmomsen och arbetsgivaravgiften för unga.

Man vill även införa en ny kilometerskatt som innebär att tunga transporter beskattas hårt. Baserat på Socialdemokraternas budgetförslag skulle kostnaden för varje lastbil öka med 70 000 kronor. Ett litet åkeri, med tre till fyra lastbilar, kommer få ökade kostnader med ungefär en kvarts miljon kronor per år om skatten skulle införas. Resurser som skulle kunna ha gott till nya anställningar eller ökade investeringar.

Att transportera något idag är inte billigt och med en kilometskatt så höjs transportkostnaderna. I Norrland är vi beroende av våra basnäringar som skogs och gruvnäringen och utan lastbilar skulle deras transporter inte fungera.

 

2 kommentarer

 1. Lars Gidlöf

  Hej

  För att varit inblandad i åkeribranschen så verkar du har mkt liten koll.

  1: Vad har Ni i Alliansen gjort mot den illegala cabotagetrafiken, ingenting, och det har kostat många chaufförsjobb.

  2: hur ser lönsamheten ut för åkeribranschen nu, och vilka anställer? I stort sett inga, flera avecklar sina åkerier och det beror på osund konkurrens, dålig ersättning från transportköpare.

  3: Om km skatten höjs, och det råder sund konkurrens så är detta inget problem för åkerierna, de kan höja sina priser så det täcker ökningen

  3: Ni i Alliansen, hur sköter din allians kollega, Bagdad Riedl sitt uppdrag, han sitter okunnig i trafikutskottet. Svenska handelsflottan har i stort sett försvunnit. Mer o mer gods körs inrikes,olagligt av baltiska åkare, men inget görs. Klaga först på honom innan ni klagar på oppositionen

 2. Lars Gidlöf

  Imponerad av dina svar, en sån som dig måste vara tryggt att ha i beslutande positioner. Härligt med politiker, och sen undrar ni varför det finns politikerförakt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.