Bristande tillgänglighet

I dagens VK har jag en insändare om Bristande tillgänglighet tillsammans med mina partikollegor Maria Lundqvist-Brömster, riksdagsledamot och funktionshinderspolitisk talesperson och Marianne Normark, landstingsgruppledare (FP)

 

Bristande tillgänglighet är diskriminering

 

Folkpartiet har länge arbetat hårt för att bristande tillgänglighet ska ses som diskriminering. Bättre tillgänglighet gör livet lättare för alla. Ett tillgängligt samhälle är centralt för människors självbestämmande och delaktighet. På område efter område ser vi hur personer med funktionsnedsättning utestängs från att delta i samhället. Genom att lagstifta mot diskriminering på grund av bristande tillgänglighet får människor ett verktyg att agera.

Nu har vårt arbete äntligen gett resultat. Integrationsminister Erik Ullenhag (FP) har lagt fram ett lagförslag som ger enskilda människor som missgynnats av bristande tillgänglighet möjlighet att driva sin sak i domstol. Företaget eller myndigheten som inte gjort skäliga anpassningar kan bli skyldig att betala diskrimineringsersättning till den som blivit missgynnad.

Att få delta i samhället på lika villkor ska vara en rättighet, inte en gåva från goda givare.

Samhället ska vara utformat för alla människor.

 

Maria Lundqvist-Brömster, riksdagsledamot och funktionshinderspolitisk talesperson (FP)

Marianne Normark, landstingsgruppledare (FP)

Peder Westerberg, gruppledare Umeå kommun (FP)

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.