Arbete och välfärd hänger faktiskt ihop!

Socialdemokraterna i Umeå går till val på ett försök med sex timmars arbestdag med bibehållen lön. Med anledning av detta har vi gruppledare från Alliansen skrivit i dagens VK om att arbete och välfärd hänger faktiskt ihop

Arbete och välfärd hänger faktiskt ihop!

Sedan valet 2010 styr Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i Umeå. Steg för steg har allianspartierna noterat– inte helt förvånande – hur detta har drivit Socialdemokraterna åt vänster i den praktiska politiken i kommunen. Vi ser nu vad som väntar när Lennart Holmlund (S) lämnar över till ”nya” krafter. Vänsterfalangen har tagit steget fullt ut. (S) i Umeå går nu till val i september 2014 på försök med införande av sex timmars arbetsdag med bibehållen lön inom Umeå kommun. Det är oansvarigt.

Alliansen står för arbetslinjen. Arbete och välfärd hänger ihop, om nu Socialdemokraterna i Umeå har glömt denna koppling. Allianserpartierna vill skapa förutsättningar för att fler jobb ska kunna växa fram i Umeå. Fler jobb, märk väl. För oss i Alliansen är det viktigt att värna välfärden och trygga pensionerna. Detta kräver att fler arbetar. Detta kräver tillväxt, fler företag och även fler som jobbar inom den offentliga sektorn. Den demografiska utvecklingen tvingar fram att fler måste jobba längre för att Sverige ska kunna behålla dagens välfärd. Lösningen är verkligen inte att dela på de befintliga jobben.

Istället för att lyssna på den majoritet av exempelvis Kommunals medlemmar som prioriterar möjligheten till heltidsarbete och höjd lön framför kortare arbetstid, går nu Socialdemokraterna i armkrok med både Vänsterpartiet och Miljöpartiet och gör tvärtom!

Den nya Socialdemokratiska Umeålinjen hotar inte bara den gemensamma välfärden utan kommer också leda till en rejäl standardsänkning för löntagarna. Hur mycket ska alla löner sänkas med för att finansiera kalaset? 25%? Nej just ja, det var ju med bibehållen lön detta experiment skulle genomföras. Hur ska detta överhuvudtaget finansieras? Sänkta löner för resten av de kommunanställda?

Nu vet umeborna vad som gäller med Socialdemokraterna i Umeå inför valet 2014. Partiet struntar i ekonomin och ansvarstagandet – viktigare är tydligen att flirta med Vänsterpartiet och tävla om vem som kan lova mest, till ingen kostnad. Alliansen står för det ekonomiskt ansvarsfulla alternativet, som också är en garant för välfärden i Umeå.

 

Anders Ågren, kommunalråd (M)

Peder Westerberg, gruppledare (FP)

Mattias Larsson, gruppledare (C)

Veronica Kerr, gruppledare (KD)

 

3 kommentarer

 1. Lena Andersson

  Robotiseringen och datoriseringen och effektiviseringen, samtidigt som befolkningsmängden, antalet jobbsökande, ökar, innebär att en sänkning av normalarbetstiden är ett absolut oundvikligt måste!
  Att schemalägga samhället så att vi totalt sett arbetar, och konsumerar, mer genom att normalarbetstiderna blir 7 – 13.30, med halvtimmes rast, och 13.30 – 20.00, innebär att Sverige producerar och konsumerar 12 istället för enbart 8 timmar per arbetsdag! Produktutveckling och innovationer sker dessutom bättre ifall hjärnorna är utvilade, vilket innebär att Svenska företag blir mer innovativa… ifall normalarbetstiden kortas! Vi blir allt friskare och äldre så det är inte hållbart att gå i pension redan vid 65, och de äldres erfarenhet behövs lika mycket som de yngres energi…, vilket blir möjligt ifall arbetsdagen blir 6 + 6 istället för 8 timmar!
  Arbetstidsförkortningen med bibehållen heltidslön genomförs lämpligen genom att företagen… kompenseras genom sänkt arbetsgivaravgift, vilket blir möjligt eftersom samhällets kostnader för arbetslöshet och sjukfrånvaro minskar kraftigt!
  ALLA skulle alltså tjäna på ifall normalarbetstiden ändras från 8 till 6+6=12 timmar per arbetsdag!

 2. Pingback: Har borgarna någonsin varit på ett kalas? | Alejandro Caviedes (s)

 3. Pingback: Har borgarna någonsin varit på ett kalas? | Alejandro Caviedes

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.