Bifall till!

Här kommer mitt budgetanförande från dagens budgetfullmäktige. Först kommer det långa inledningsanförandet och sen kommer det kortare inlägget i mitt andra anförande.

Inledningsanförandet

BIFALL TILL ALLIANSENS BUDGET UPPDRAG OCH MÅL

Det här är mitt andra budgetfullmäktige som gruppledare i Folkpartiet och även mitt andra gemensamma budgetförslag tillsammans med mina kollegor i alliansen.

Något som tyvärr har varit olyckligt de två senaste åren är att S och V har senarelagt budgetbeslutet.

Genom att skjuta upp beslutet från juni till hösten, har man gett verksamheterna i kommunen betydligt sämre förutsättningar för nödvändiga besparingar.

Vår gemensamma budget i Alliansen, baseras på satsningar inom skola vård och omsorg.

Från Folkpartiets sida tycker vi att det är oerhört viktigt att se över hela den kommunala verksamheten, så att skattemedlen kommer kommuninnevånarna till godo: barnomsorg, skola, äldreomsorg, kultur och idrott – de är alla viktiga komponenter och förutsättningar för att Umeås medborgare ska ha ett gott liv

Att Umeå är Norrlands huvudstad och tillväxtmotor är ingen nyhet. Men vi står inför stora utmaningar i framtiden och då tänker jag först och främst på tillgången till arbeten och bostäder. Det är en självklarhet att när en stad växer så behövs det mer tillgång till bostäder, förskolor, skolor och äldreomsorg.

Trots en allvarlig lågkonjunktur i världen har Sveriges kommunsektor klarat sig relativt bra. Umeå är en kommun som har haft ett överskott under många år och trots en hög skattesats i får vi ut mindre av våra verksamheter än jämförbara kommuner. Även om vi inom alliansen skulle vilja göra något åt kommunens höga kommunalskatt så ser vi ingen möjlighet att sänka den under de närmsta åren. Vi måste helt enkelt prioritera och sätta välfärden i fokus. Att sitta och vänta på att regeringen ska lösa Umeå kommuns ekonomiska problem som den styrande majoriteten gör, det håller faktiskt inte. Det är vi kommunpolitiker som måste ta ansvar för kommunen, i så väl goda som mindre goda ekonomiska tider.

Det man kan konstatera är att utvecklingen de senaste åren har försämrats för vår kommun. Sämre befolkningsökning, sämre takt på bostadsbyggandet, högre sjukfrånvaro bland kommunens personal. Trots stora satsningar på sjukfrånvaron så har vi bland de bland de högsta sjuktalen i landet.

Det finns även ett stort ogillande av valfrihet inom skola och omsorg av de styrande partierna. Vänsterpartiet i stor utstäckning tillåtits påverka den praktiska politiken och deras motstånd mot privat företagsamhet och valfrihet i skola och omsorg har tyvärr fått stort genomslag. Det är verkligen inte till gagn för Umeås invånare.

Bristen på bostäder i Umeå är det största hotet mot Umeås tillväxt och den sanna verkligheten är att Umeå inte når upp till sina mål varken för bostadsbyggandet eller befolkningstillväxten. Nu har vi och för sig byggandet ökat sista tiden, men det behövs öka mera. Om vi ska förbli Norrlands huvudstad och få en befolkningstillväxt behövs fler hyresrätter och då måste nyproduktionen av hyresrätter öka. Det går inte bara att låta den privata marknaden ta hela ansvaret.

Från Alliansen har vi därför ett uppdrag där vi vill ge AB Bostadens styrelse i uppdrag att sälja 1/3 av beståndet för att ge bolaget ekonomiska förutsättningar för att kunna öka nyproduktionen. Därigenom blir AB Bostaden en strategisk aktör för byggandet av nya hyresrätter

Det är inte bara det offentliga som behövs i Umeå. Ett blomstrande näringsliv behövs och samarbetet mellan det offentliga och näringslivet är viktigt

Ett bra företagsklimat i kommunen gör att företagen växer och anställer och kommunen blir även attraktiv för nya företagsetableringar. Detta leder i sin tur till att inflyttningen i kommunen ökar, och skattebasen och intäkterna till kommunen ökar.

Genom att stötta inkubatorer som BIC Factory möjliggör vi även ett ökat nyföretagande i Umeå.

Sen är det också så att kommuner med bra företagsklimat, inte har lika många arbetslösa ungdomar, som kommuner med ett sämre företagsklimat

Vi står inför stora utmaningar i skolan. Underhållsbehoven inom skolan är stora och att minska barngrupperna inom förskolan är något som snarast måste genomföras. Från Alliansen kommer vi att fortsätta att prioritera max 15 barn i förskolegrupperna. Jag är glad över att en minskning av barngruppernas storlek finns med i S och Vs förslag men de har haft 9 år på sig och ingenting har hänt. I förra budgetdebatten i kommunfullmäktige lovade vänstern än en gång att det inte var långt bort, men vad har hänt? Absolut ingenting! Vi i alliansen vill också tillföra större resurser till förskolan än S och V

Det finns även andra faktorer som är viktiga för skolan och då tänker jag främst på våra lärare, som har den mest avgörande rollen för eleverna i skolan men vi får inte glömma att all skolpersonal har stor betydelse för att eleverna ska trivas och därigenom klara målen.

Från Folkpartiets sida är vi helt övertygade om att en höjning av lärarnas löner är helt avgörande för att locka duktiga och engagerade studenter till läraryrket.

Vi ser även positivt på friskolor för det viktiga är inte vem som är huvudman för en skola – det viktiga är att skolan har  en hög kvalitet.

Alliansen vill fortsätta att utveckla äldre- och handikappomsorgen så att den kännetecknas av delaktighet, valfrihet och självbestämmande. Vi har som ambition att stärka den enskildes inflytande över den omsorg och vård som denne är berättigad till. Folkpartiet, det socialliberala partiet, vill ha ett solidariskt samhälle, men där också individen både kan och vill ta ett eget ansvar över sitt liv. Staten, kommunen, samhället får endast i undantagsfall ta befäl över individen. Det är inte politiken som ska styra livet utan det är individen som måste ha frihet att styra och välja sitt liv själv.

Inom äldreomsorgen ska människor mötas av kontinuitet och trygghet i det skede i livet när man inte längre klarar sig själv. Det är viktigt att det blir mer attraktivt att arbeta inom vården och man måste få ett större inflytande och möjlighet att känna sig delaktig i sitt arbete. Det behövs även sjuksköterskor och undersköterskor med särskild kompetens i tex demenssjukdomar

Det är viktigt att man har tillräcklig bemanning och det ska vara den äldres behov som är utgångspunkten.

Många känner idag oro över den vård, man kommer få när man blir gammal. En bra äldreomsorg är en rättighet som har betalts genom skatten under den yrkesverksamma perioden av livet och därför har man rätt att kräva en bra äldreomsorg. Från Folkpartiets sida vill vi ha valfrihet i äldreomsorgen. Makten skall flyttas från politikerna till de äldre och deras anhöriga och ingen skall tvingas att bo där politikerna tycker.

Inom alliansen anser vi att föreningslivet är en viktig del av vårt samhälle och därför tillskjuter vi pengar i vår budget. Ett fungerande föreningsliv bidrar till Umeås invånares folkhälsa, fritidsnöje och allmänna välbefinnande. I Umeå finns idag ca 800 föreningar av olika slag och en stor del av dessa är ungdomsidrottsföreningar.

I dag står tyvärr även många ungdomar och barn utanför föreningslivet på grund av att många föräldrar inte har råd ekonomiskt och det blir inte lättare för dessa ungdomar och barn när avgifterna höjs i föreningarna. Många föreningar har det jobbigt ekonomiskt och måste därför höja avgifter för att klara av sina kostnader.

Föreningslivet i Umeå kommun får stöd, i form av både kontant föreningsstöd och tillgång till anläggningar. Därför är det viktigt att man tänker långsiktigt och inser att stödet inte är en kostnad utan en investering för framtiden. En höjning av det lokala aktivitetsstödet skulle vara en bra lösning.

En satsning på fler spontanidrottsplatser i Umeås stadsdelar är också viktigt. Det ska finnas goda möjligheter till träning och lek, även om du inte är medlem i en idrottsförening.

Det är även dags att förverkliga löftet och bygga ett Gymnastikens hus i Umeå snarast. Gymnastik är en av de allra största flickidrotterna och något som inte uppmärksammas så mycket i medierna. Gymnastikföreningarna i Umeå har fått vänta i över 20 år på att få ett gymnastikens hus och behöver verkligen nya ändamålsenliga lokaler.

Under valåret kommer många vallöften och utspel från de politiska partierna och jag kan inte förneka att vi i Folkpartiet gör detsamma. När man gör utspel måste man vara trovärdig och om man verkligen vill stötta föreningslivet i Umeå så måste man gå till handling och inte bara använda fina ord.

Från Alliansen tror vi på en ren och välstädad kommun och där behövs det en ordentlig satsning fortsättningsvis för att slippa skitdebatter i fullmäktige och därför tillför vi två miljoner för att säkra renhållningen samt återinföra det kommunala bidraget till enskilda vägar. Ibland fattar vi politiker dåliga beslut och då tycker jag att det är bra att man kan göra en pudel som politiker

Folkpartiet var ett av de partier som stod bakom beslutet, i kommunfullmäktige, att bygga kulturväven och att det även skulle inrymma kvinnohistoriskt museum. Men vi är ju inte sämre än att vi kan ändra oss när vi ser vilka ekonomiska konsekvenser ett kvinnohistoriskt museum får. Med tanke på kommunens ekonomi så känns det inte prioriterat i dagsläget och som skattebetalare i Umeå skulle jag även vara mycket frågande över att vara med att finansiera 700 kvm museum på ett av det mest centralt belägna läget i Umeå.

Avslutningsvis vill jag nämna något som vi i Folkpartiet har drivit i många år och det är en bro mellan Lundåkern och Bölesholmarna. En bro som skulle sammanbinda de västra stadsdelarna och Teg-Böleäng.

Det är en förhållandevis billig investering, som förutom att vara en tillgång till det rörliga friluftslivet också skulle underlätta den bilfria kommunikationen över älven.

Tyvärr har investeringen dessvärre flyttats framåt i investeringsplanen vid ett antal tillfällen av S och V.

Från Alliansen välkomnar vi en byggstart år 2015

Anförande 2

Än en gång får vi höra i talarstolen att den styrande majoriteten, pratar om skattesänkningar av Alliansen. Jag får påminna igen att vi i Alliansen de kommande åren inte ser någon möjlighet att sänka kommunalskatten. För oss är det viktigare att säkerställa en god kvalitet inom välfärden än att sänka skatten.

Sen får vi inte heller glömma att det är Umeå kommuns budget som vi pratar om här idag. Det allt handlar om är att Umeå kommun har dragit på sig mera kostnader än jämförbara kommuner.

Sen att sitta och vänta på att regeringen ska lösa Umeå kommuns ekonomiska problem som den styrande majoriteten gör, det håller faktiskt inte. Det är vi kommunpolitiker som måste ta ansvar för kommunen.

När det gäller pengar från staten så har våra kommuner och landsting aldrig fått så mycket pengar av staten som under de sista årena. Statsbidragen har ökat. De har ökat så pass mycket att Umeå och övriga kommuner kunnat göra rekordöverskott under flera år. Man får heller inte glömma att under Alliansregeringens tid vid makten sedan 2006 så har resurserna från staten till kommuner och landsting ökat. Aldrig tidigare har välfärden fått så mycket pengar som idag.

När det gäller barngrupperna så kommer Folkpartiet att fortsätta att prioritera max 15 barn i förskolegrupperna. 2005 togs det uppsatta målet i för o grundskolenämnden, om att det skulle vara max 15 barn per avdelning till 2009. Kommunfullmäktige tog även samma mål. År 2005 var snittet 17,2 och enligt kommunens hemsida så är snittet år 2014 17,5 barn.

Det är ett nio år gammalt mål som inte har uppfyllts och trots tillskjutande av medel, under åren för att minska barngruppernas storlek, så har vi istället en ökning av storleken på barngrupperna.

Något jag är glad över är att jämställdhet har lyfts fram i den politiska debatten och det finns mycket att göra innan vi politiker är nöjda. Löneskillnaden mellan män och kvinnor är ett exempel och jag tycker att det är skrämmande, att i dagens Sverige tjänar en kvinna i genomsnitt 3,6 miljoner kronor mindre än en man under sin livstid.

En annan viktig fråga är mäns våld mot kvinnor och det är ett omfattande samhällsproblem, det berör både kvinnor och män och är den mest akuta jämställdhetsfrågan. Det är även en fråga om grundläggande mänskliga rättigheter och demokrati

Förutom att öka skyddet och bistå de som utsätts måste man även skärpa straffen för grov kvinnofridskränkning. Man får inte heller glömma de barn som blir vittnen till detta våld att de också ska betraktas som brottsoffer. Ett ökat stöd till kvinnojourerna är också viktigt och det blir treåriga bidrag istället för ettåriga.

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.