Tiggarnas situation!

Gårdagens möte om tiggarnas situation i Umeå blev riktigt lyckat! Det var runt ett hundratal intresserad som kom till mötet.

När det gäller den här frågan så är det viktigt att påpeka att det är kommunen som har det yttersta ansvaret och vi måste ta vårt ansvar. Det här är en svår fråga och det är även viktigt att socialtjänstlagen ses över och kommunerna får en gemensam handlingsplan för hur hemlösa EU-migranter ska tas om hand.

Folkpartiets riksdagsledamot Mats Persson har ställt en interpellation till ansvarig ( Barn-, äldre- och jämställdhetsminister) minister Åsa Regner Socialdemokrateran i denna frågan och krävt ett svar. Interpellationen kommer att tas upp den 28 november i riksdagen. Glädjande är att ministern i förväg har öppnat upp för att eventuellt utse någon form av nationell samordnarfunktion som kan ha i uppdrag att förbättra arbetet med att ge stöd och hjälp till utsatta EU-medborgare i som finns i Sverige.

När det gäller kommunstyrelsens beslut så är det en bottenplatta för ett fortsatt arbete, och det ska nämnas att vi politiker i kommunstyrelsen var helt eniga.

Det som har beslutats är en samordning av kommunala verksamheter och bolag samt fortsatt samarbete med frivilliga. I förslaget finns också ett uppdrag till stadsdirektören att säkra att Umeå kommuns verksamheter och bolag i frågor kring utsatta EU-medborgare förhåller sig till och tillämpar gällande lagstiftning samt policies, regelverk och riktlinjer antagna av kommunfullmäktige. Från kommunstyreslen har vi också begärt täta lägesrapporter.

Det ska också nämnas att Umeå kommun har betalat ut pengar till den ideella sektorn för dess samordning och arbete.  Det är även viktigt att vi i framtiden ökar stödet till den ideella sektorn och det är en fråga som vi i Folkpartiet kommer att driva

 

6 kommentarer

 1. Lars Älveberg

  Hej.
  Ni Umepoliiker har väl med intresse läst EU-domstolens uttalande i tisdags ang ” välfärdsturism ”.
  Om inte så googla eller sök på vk.se.
  De flesta är här olagligt då 3 mån gränsen passerat för länge sedan.

 2. Peder Westerberg (inläggsförfattare)

  När det gäller tremånaders gränsen så är det polisen uppgift och inte kommunens

  • J.M

   Känns lite sådär…. Kommunen ger stöd/bidrag och polisen ska se till att dom skickas ut….

   Ska inte kommunen också följa lag och ordning? Inte motverka den…. För det är det ni indirekt gör! Ge polisen stöd att se till att lagen följs istället! Finns garanterat många hål att fylla i kommun budgeten?! Gör det istället!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.