Parkeringarna i centrum!

Benny Karlsson skriver idag en artikel i VK om hur man får in Ikeabilisterna till stan? Ett bilfritt centrum skulle vara bra, men då skulle nog centrumhandeln dö ut. Men om handeln ska överleva i centrum behövs kunder och därför behövs besöksparkeringar. Därför känns det positivt att UPAB bygger tre nya parkeringshus runt om i centrum – på nya badhuset, vid Järnvägsallén och i kvarteret Muraren.

Sen tror jag också att de nya hotellen, badhuset och kulturväven kommer att dra mera folk till centrum och därmed gynna centrumhandeln.

Att luftkvaliten inte är bra i centrala Umeå, är heller ingen nyhet I kommunen har vi därför gjort stora satsningar på kollektivtrafiken. Satsningar har blivit bra och antalet resande har ökat markant inom kollektivtrafiken.

När det gäller parkeringsplatserna vid rådhuset, tycker jag att de ska tas bort. Det skulle bli ett stort lyft, för området kring torget.

 

5 kommentarer

  1. lars

    Det behövs även gatuparkering i hela centrum typ fritt 30 min då man ska göra snabbärende och inte vill snurra t runt i otrevliga p-hus.
    Vår familj har helt slutat handla i centrum utan väljer Ersboda eller Strömpilen med fria p-platser.
    Enda gången jag besöker centrum är vid tandläkarbesöket.

  2. Siv Olsson

    Det är fantastiskt vilken syn ni politiker ni har på parkeringsfrågan runt rådhuset. Har tanken slagit er att det försvinner ett antal parkeringsplatser för oss som har parkeringstillstånd för funktionshindrade?
    Vi har det tillståndet av ett skäl – vi har problem att förflytta oss längre sträckor till fots. Var har ni tänkt att vi skall parkera? Vi behöver dessa få parkeringsplatser som finns i centrum. Gör om – gör rätt.
    Du sitter som ordförande i Neuroförbundet och bör väl ha en viss kunskap om rörelsehinder. Eller???

    Bilist med parkeringstillstånd

    • Peter Arkhult

      Om det är något det är överdimensionerat är det handikapp-parkeringar. Självklart ska det finnas sådana, men något är ju fel om det inte ens i största julrusch är fullbelagt. Vi har alldeles för få parkeringsplatser generellt, och att ha platser som aldrig någonsin används är ju slöseri om något. Låt istället HCP parkera mitt på torget som på renmarkstorget, mycket bättre då som sagt HCP används väldigt lite. Tänk smartare med HCP. /”handlare i stan”

      • Bilist med parkeringstillstånd

        Hur tänker du nu Peter Arkhult? Vilken tid på dygnet har du besökt centrala Umeå och noterat lediga platser på de få parkeringsplatser som är avsedda för oss med parkeringstillstånd? De gånger jag behöver besöka centrala Umeå och behöver en parkeringsplats så är det sällan det finns lediga platser. Det har ingen betydelse vilken veckodag det är eller vilken tid på dagen det är. Många gånger händer de att personer – vars enda funktionshinder är tomrummet mellan öronen – parkerar på platser reserverade för oss funktionshindrade. Sitter bilägaren i bilen går jag numera fram och påpekar felet. Det mest intelligenta (?) svaret jag fått var: men jag har inte parkerat, jag bara står här.”

  3. Urban Bengtson

    Ett Nannabad drar marginellt folk till stan för centrumhandel. Detta är en aktivitetsanläggning man är på ett längre tag och därmed inte lusten/tiden så stor för stanshandel eller ätande, det senare ska finnas i cafeteria där. Lika lite som hockeyspelare eller fotbollsdito skulle nyttja stan vid läge där, gör simmare eller deras föräldrar det, man vill hem snabbt.

    Tvärtom missgynnar bad- och simbilar, för gym och relax stans handel då man tar P-platser och ger än svårare trafik. Det finns handlare i centrum som trodde på bad+handel men nu ser annat och medger att de hade fel. Lyssna av detta så ökar anledning att göra om för annat än bad där, näringslivet kan erbjudas badbygget för det.

    Badbilar och Ikeatrafik in i centrum försämrar dessutom luften med nivåer som inte beräknats än.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.