Varningsklockorna måste börja ringa!

Enligt årets första väljarbarometer i Aftonbladet tappar Folkpartiet 0.7 procentenheter och hamnar under 4 procentsspärren. Nu ska man ta opinionsmätningar med en viss nypa salt, men varningsklockorna måste ändå börja ringa högt. Att vi gjorde ett dåligt valresultat är heller ingen nyhet, men nu börjar läget bli alarmerande. Nu är det en lång tid fram till nästa val, men det måste börja vända snart i mätningarna. Vi får inte heller glömma, att det kan finnas en risk för ett nyval.

När det gäller vår politik så vill jag se en mera socialliberal inriktning. Eftersom jag i grunden är socialliberal, hoppas jag att den socialliberala politiken får större utrymme i Folkpartiet i framtiden. Jag tror också att många har upplevt oss som ett enfrågeparti. Sen tycker jag att Folkpartiet, måste bli bättre när det gäller välfärdsfrågor och även stärka sin politik när det handlar om pensionärerna

När det gäller Folkpartiet så har vi en har en stark historia i socialliberal politik och vem minns inte Bengt Westerberg som under 1985 års val gjorde en stor framgång för Folkpartiet med socialliberal politik på agendan.

Om det blir ett partiledarbyte, vill jag att det ska bli en kvinna nästa gång och där är min favorit Birgitta Ohlsson. Hon har också ett starkt stöd inom partiet.

 

7 kommentarer

  1. MR T

    Nej låt Kapten dyngrak (för det är väl det han måste vara pga förd skolpolitik?) sitta kvar. Han gör ett utmärkt jobb att sänka ett av de mest människofientliga partierna till havets botten. Kör på

  2. Per Edberg

    Tjena Peder. Finns säkert många förklaringar till att fp tappar i opinionen. En tänkbar förklaring som jag har är att ni håller på att tappa lärarna, som historiskt varit en stark väljargrupp för fp. Med en partiledare som säger samma meningar som han gjorde för åtta år sen och inte verkar bry sig om skolforskning över huvud taget så börjar lärarna, som kan skolan, märka att er skolpolitik inte håller längre. Att säga angående fritidspedagoger att: ”man behöver väl ingen högskoleutbildning för att vakta pingiskön”, att jobba för att få bort förskollärarna från sexåringarna i skolan och driva betyg från 4:e klass innan reformen om betyg i 6:e klass är utvärderad inger inte förtroende. Ni har en partiledare som kallar lärarförbundets åsikter för ”vänsterflum”, ett partipolitiskt obundet förbund med 330 000 medlemmar…. Ett gott råd: Börja lyssna på lärarna och Lärarförbundet så ska du se att lärarna kan se ert parti som ett alternativ igen 🙂

  3. rundvikarn

    Om man aldrig levererar det väljarna vill ha går dom till andra partier , det är ju ingen
    brist på partier runt mittfåran direkt……

  4. Dage Åberg

    Jag förstår din oro för utvecklingen i ett parti som Bengt Westerberg en gång gav en socialliberal profil. Jag är inte folkpartisympatisör men jag ska villigt erkänna att Westerberg på sin tid var en duktigare försvarare av den generella välfärdspolitiken än den politikens skapare.
    Jag minns också när Westerberg sa att Ingvar Carlsson gjorde ett historiskt misstag när han avvisade (kanske av interna partitaktiska skäl) Westerbergs invit om (regerings-)samarbete efter ett val under första halvan av 90-talet. Westerberg hade rätt den gången Det hade varit intressant att se vart det hade kunnat ta vägen.
    Egentligen är det tragiskt att se hur fp hårt allierat sig med en gammal motståndare ”Högern”, numera nya moderaterna. Speciellt måste det svida i ett län där en gång Rosén var en framträdande liberal. Björklund må vara en glad gamäng och en skicklig debattör, men icke desto mindre en ”pitbull-liberal”. Hoppas att det fortfarande finns fler av din sort i det gamla idéburna fp!

  5. Peder Westerberg (inläggsförfattare)

    Tack för alla intressanta inlägg! Det är också viktigt att lyssna på de, som är ute i verkligheten:

  6. Maria

    Tack Peder.
    Som det katastrofala läget är med en partiledare vars paradgren och bäst-före datum har passerats vid senaste Pisa-undersökningen och där väljarna flyr oss i flock måste vi göra något radikalt.
    Gräsrötter har bönat och bett om en mer socialliberal politik men den har lyst med sin frånvaro.
    Jag delar din åsikt att den som är bäst skickad att ta Folkpartiet in i socialliberalismen igen är Birgitta Ohlsson. Låt oss gemensamt hjälpas åt så attbså blir fallet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.