Samarbetet måste avslutas!

För mig känns det helt fel, att Sverige har ett militär samarbete med Saudiarabien. Ett avtal som slöts 2005, av den dåvarande socialdemokratiska regeringen. Nu säger statsminister Stefan Löfven att samarbetet ska omförhandlas i vår. Miljöpartiet öppnar också upp för en omförhandling. En omförhandling innebär, att samarbetet kommer att fortsätta.

Ett samarbete med en diktatur, som bryter mot mänskliga rättigheter, där kvinnor har begränsad rösträtt, begränsade möjligheter att delta i arbetslivet och även begränsad rörelsefrihet. Saudiska kvinnor får heller inte köra bil.

Man vill även ansöka om att anordna OS, där alla kvinnliga grenar skulle förpassas till grannlandet Bahrain. Detta på grund av att landets konservativa lagar, där kvinnor inte får delta i idrottsevenemang och bära idrottskläder.

Nu är det bara hoppas att Sverige står upp för mänskliga rättigheter och avslutar samarbetet.

2 kommentarer

  1. Okänd Användare 1

    Samarbetet med Saudi är gynnsamt för både Sverige, den Saudiska regimen och det Saudiska folket. (Förutsatt att man med ”bra” menar att de närmar sig den västerländska synen på mänskliga rättigheter.)
    Ända sedan landet bildades så har det vilat på en instabil allians mellan kungahuset och det wahhabitiska prästerskapet. Det som fått kungahuset att föra en relativt reformistisk politik, trots hårda protester från prästerskapet, är att man ser behovet av västerländsk kompetens och handel. Detta samarbete innebär också att många i landet exponeras för våra värderingar.
    Det är naivt att kräva att landet reformeras på det sätt som många i västvärlden pratar om. Att tvinga fram en sådan förändring skulle med största sannolikhet kasta in landet i inbördeskrig eller åtminstone leda till framväxt av en förödande inhemsk terrorism. Man skall inte glömma att när man i detta land beslöt att tillåta TV så ledde det till protester som i förlängningen resulterade i att kungen mördades. Att isolera landet och hänvisa dem till att uteslutande samarbeta med Ryssland och Kina vore katastrofalt för landets utveckling.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.