Det måste vara oppositionens ansvar att agera blåslampa i integrationsfrågan!

Tillsammans med min kollega i Folkpartiet Peter Sedlacek har jag skrivit en debattartikel, som är ett inlägg i den pågående debatten, kring Folkpartiets integration och migrationspolitik. Debattartikeln har vi även skickat in till tidningen NU, som är ett liberalt nyhetsmagasin.

 Här kommer debattartikeln i sin helhet!

Världen brinner. Just nu kommer många flyktingar till Sverige, de allra flesta från Syrien. Ett Syrien som lidit under inbördeskrigets fasor i många år. Där människor riskerar att dödas på det mest brutala sätt utan att ha gjort annat ont än att tro på ”fel sätt”. Ännu så länge har flyktingar inte börjat komma från Ukraina, men vi kan inte utesluta att det kommer att ske.

Det är inte underligt om människor oroar sig för trycket som onekligen kommer på Sverige. Vi oroar oss också och främst oroar vi oss över regeringen, som inte har någon integrationspolitik alls, eftersom ”det är allas ansvar”. Allas ansvar att göra vad? Den frågan måste onekligen ställas och svaret måste ges av regeringen.

Många debattörer talar om att vi måste ”tala om volymer”. Problemet är att en volym har gränser, det går inte att komma ifrån. Vi ser stora svårigheter att sätta ett tak på hur många som Sverige ska kunna ta emot. En medmänsklig syn måste ändå vara att inte stänga dörren för den behövande.

Men är då allt frid och fröjd? Nej, absolut inte. Vi är beredda att stödja Centerns förslag om att kommunerna ska få full kostnadstäckning för sitt flyktingmottagande. Antagligen skulle detta göra betydligt fler beredda att ställa upp! Dessutom måste Migrationsverkets upphandlingar ses över. Det kan inte vara rimligt att exempelvis Bert Karlsson ska bestämma var en flyktingförläggning ska lokaliseras, av den enda anledningen att han hittat lämplig, överbliven anläggning.

Är det fegt att inte tala volymer? Nej, det är solidariskt, tycker vi. Däremot är det fegt att inte snabba på validering och kompletteringsutbildning av flyktingar med akademisk bakgrund (även om de är i minoritet). Det är också fegt att inte inse att de svenska nivåerna på lägstalöner är alldeles för höga och stänger ute många nyanlända från arbetsmarknaden. Precis som de stänger undan många unga, oavsett om de är födda i Sverige eller i Syrien.

Fegheten står inte minst regeringen för. Det måste vara oppositionens ansvar att agera blåslampa i integrationsfrågan.

Peder Westerberg, gruppledare för Folkpartiet, Umeå kommun

Peter Sedlacek, fullmäktigeledamot och ledamot i För- och grundskolenämnden, Umeå kommun

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.