Behövs en nyanserad debatt, om integrationen!

I dagarna har jag fått många frågor, hur man kan förbättra integrationen. Där anser jag att språket är en nyckelfråga. Grundläggande kunskaper i Svenska, är en viktig förutsättning, för att komma ut på arbetsmarknaden. Genom att kunna det Svenska språket skapar man också möjligheter att komma in på arbetsmarknaden fortare. Det är även en viktig demokratisk fråga att man ges möjligheten, att följa med i samhällsdebatten och kunna följa politiska partier i deras debatter. Sen behöver vi också en nyanserad debatt om integrationen, som både visar problem och fördelar.

Vem kan inte hålla med om att när människor från olika kulturer, värderingar, utbildningsgrader och sociala förhållanden börjar leva ihop uppstår fantastiska möjligheter

5 kommentarer

  1. thedoctor

    Jag vill berömma dig Peder för att du håller fanan högt för alla människors lika värde och är en motvikt mot fördomar och rasism här på din blogg. Jag kan ha missat nåt men jag har inte sett någon annan gruppledare från kommunfullmäktige som har varit så aktiv och skrivit så tydligt på sin blogg. Tvärtom har till och med ett tidigare kommunalråd på sin blogg vädrat åsikten att det tydligen är både intressant och viktigt vilken etnicitet och vilket ursprung personerna har som var inblandade vid mordet på IKEA i Västerås. Skrämmande enligt min mening.

    Vi kan ha olika åsikter i en hel del men i den här frågan står vi på samma sida.

    • TP

      Thedocktor menar du med allas lika värde tex. att många svenska pensionär som arbetat hela sitt liv inte har råd att gå till tandläkaren eller hämta ut sin medicin, medan en flykting får både tandvård och medicin gratis. Menar du med allas lika värde att en politiker som suttit åtta år i riksdagen och svamlat har livslång hög pension, medan en som jobbat som kassörska på
      ICA hela sitt liv inte får pengarna att räcka till när hon får pension. Om du inte tycker att dessa exempel passar in i din syn på allas lika värde, så tala gärna om för mig din definition av ’allas lika värde’.

      • thedoctor

        Att en pensionär inte har råd med tandvård och medicin beror inte på den hjälp vi ger till flyktingar. Det är så tragiskt att så många hela tiden väljer att ställa olika utsatta grupper mot varandra och låter de verkliga ansvariga komma undan. Storbanker, multinationella företag och superförmögna människor som ser sig som mer värda än alla andra och blåser Sverige på miljardbelopp genom skatteflykt och märkliga affärer. De här människorna hör och ser jag aldrig att SD eller deras sympatisörer angriper i sin politik, reklamkampanjer eller olika debattinlägg. Förmögenhetskoncentrationen och spekulationer med våra gemensamma resurser, rygghållande och maktkoncentration är mycket större faktorer till att delar av allmänheten inte har råd med vård och mediciner. Jag kan tipsa om att läsa Bengt Ericsons ”Den nya överklassen” så får du en målande bild av vilka det är som förstör vårt samhälle inifrån. Jag trodde inte att det var så illa som han beskriver det.

        När det gäller riksdagspolitikers förmåner så håller jag delvis med dig. Dock är det inte livslånga pensioner som en politiker får efter åtta år. Det de har är en inkomstgaranti (omdöpt till omställningsstöd vilket inte lurar någon) men den varierar väldigt i sin omfattning och generositet beroende på hur länge de suttit och när de blev invalda. Jag har varit emot dessa privilegier så länge jag känt till dem, ca 15 år.

        När jag talar om allas lika värde så menar jag de grundläggande frågorna. Människor ska bedömas, berömmas, dömas o.s.v. utifrån att de är människor och vad de har gjort och inte etnicitet, nationalitet eller kulturell bakgrund. Det blir vanligare och vanligare nu i media och inte minst på olika debattforum att man inte följer dessa enkla kriterier utan en invandrare som skiljer ut sig utseendemässigt eller bakgrundsmässigt ska hängas ut och offentliggöras medan sällan sådana krav hörs på t.ex. rika vita vältränade killar som parkerar sin Porsche med stulet eller fejkat handikapptillstånd.

        • TP

          Du har helt rätt, vi BEDÖMER att Sveriges fattig pensionärer inte behöver tandvård, mediciner, sjukvård eller åldringsvård. BERÖMMER dom för att dom byggt upp Sverige, så kommunisterna i Sveriges i regering har något att rasera. Sen DÖMS dom att gå tandlösa in i en för tidig död mumlande ’vi är alla lika värda’. Du hade ju vänligheten och ge mig ett boktips, så jag måste återgälda den gesten med tips på några bra böcker som du kan läsa. Invandring och mörkläggning av Arnstberg & Sandelin och Låsningen av Jan Tullberg är intressanta böcker. Författaren Bengt Ericsson tycker att Sverige äts upp inifrån och andra författare tycker vi äts upp utifrån. Jag är orolig att båda sidor har rätt. Om det stämmer blir inte välfärds staten Sverige långlivad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.